OVAKO SU HRVATI PROCENILI BAJDENA: U emisiji otvoreno pričali o ulasku u NATO i tome kako je EU DOBILA PRIJATELJA!
HRT uživo, Foto: HRT printscreen

zadovoljni trampovim smenjivanjem

OVAKO SU HRVATI PROCENILI BAJDENA: U emisiji otvoreno pričali o ulasku u NATO i tome kako je EU DOBILA PRIJATELJA!

Koliko je duboko podeljeno američko društvo, kakvu će politiku Džo Bajden voditi prema jugoistočnoj Evropi i šta se menja?

Objavljeno:

O tome su sinoć u Otvorenom govorili Davor Ivo Stier, član saborskog Odbora za spoljnu politiku, Peđa Grbin, predsednik SDP-a, Stjepo Bartulica, predsednik Kluba poslanika Domovinskog pokreta i Zoran Kurelić sa Fakulteta političkih nauka u Zagrebu.

Stier: Bajden razume evropsku politiku Davor Ivo Stier veruje da će politika prema jugoistočnoj Evropi biti deo politike prema celoj Evropi i da će transatlantski odnosi biti ojačani. Što se tiče Bajdena, može se očekivati da podrži ulazak zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO. Dakle, za podršku BiH na tom putu. Bajden zna situaciju ovde, veruje Stier.

"Sećam se kada smo bili u delegaciji koju je predvodila premijerka Kosor na sastanku sa Bajdenom u Beloj kući. Pokazao je razumevanje i evropske politike i jugoistočne Evrope. Ravnoteža koja treba da se dogodi u BiH kroz ravnopravnost svih konstitutivnih naroda je nešto važno za stabilnost, a u interesu je Amerike da održi tu stabilnost “, rekao je Stier.

Grbin: Trampova veza bila je neprijateljska i potcenjivačka

"Jasna poruka je da je cela Evropa stekla prijatelje. Odnos koji je imao Donald Tramp bio je neprijateljski, pa bih se usudio da kažem da ga potcenjujem", rekao je Peđa Grbin.

"Osetilo se, stvorilo se nepoverenje, narušili se odnosi. Osetila se nezainteresovanost Amerike. Građanska BiH ne može biti loša ni za jednog građanina bez obzira na nacionalnost. Jedna od poruka koja mi je upala je da je demokratija krhka, a ovo "Ono što se danas dogodilo bila je pobeda demokratije nad radikalizacijom i politikom zasnovanom na sukobima, nad politikom koja je eskalirala kada je bio napad na Kapitol brdo. Vidimo tu radikalizaciju i u Hrvatskoj, a mi u Hrvatskoj se moramo boriti za očuvanje te demokratije." Dodao je Grbin.

Podsetio je na događaj na Markovom trgu kada je napadač kalašnjikova ispalio 30 hitaca u zgradu vlade.

Bartulica: U Sjedinjenim Državama postoji političko nasilje Na pitanje o radikalizaciji, Stjepo Bartulica je odgovorio da građane treba podsetiti da na ulicama američkih gradova zaista postoji političko nasilje od strane organizacija kao što su Antife i Crni životi, koje su u nekim slučajevima čak zauzimale zgrade.

"Na žalost, lideri Demokratske stranke to nisu mogli osuditi i distancirati se od takvog delovanja. Što se tiče teze o radikalizaciji, bilo koji oblik nasilja treba osuditi i izgraditi demokratsku kulturu. Uvek postoji opasnost da se izolovani slučaj politizuje.

"Ono što se dogodilo na Markovom trgu preuveličano je i na neki način se koristi u političke svrhe. Moramo osuditi svaku takvu pojavu, što smo i učinili odmah", rekao je Bartulica.

Kurelić: Demokratiju treba sačuvati I sam Donald Tramp ne zna šta će raditi, smatra Zoran Kurelić.

"Slažem se da demokratiju treba sačuvati, ali Trampu se dogodilo nešto za šta nisam siguran da je to namerno uradio. Iako je imao fantastičan instinkt da održi svoju popularnost i koncentraciju svog biračkog tela demonizovanjem druge strane. Druga strana je odgovorila na sličan odgovor način i stvoren je odnos politike prijatelj-neprijatelj tamo gde se taj odnos demonizuje “, istakao je Kurelić.

Bartulica predviđa da će se u ovoj tradiciji dinamike i tržišnih odnosa pojaviti novi igrači, jer 74 miliona glasača ne može tek tako da se ućutka. Stier: Sa Bajdenom neće biti sve rešeno Stier je rekao da je deo establišmenta omogućio Trampu da poljulja čitav međunarodni poredak, a posebno odnose sa Kinom. Šta očekuje od odnosa Amerike i Hrvatske?

"SAD su naš partner i u našem je interesu da izgradimo to partnerstvo. Neće sve biti popravljeno sa Bajdenom. Biće nekih tačaka spora, ali biće mnogo teže onima koji su bili protiv jačanja transatlantskih odnosa", rekao je Stier.

Bartulica je istakao da smo otvorili novi prostor komunističkoj Kini.

"Ne sviđa mi se njihov koncept upravljanja, od kršenja ljudskih prava do njihove spoljne politike gde zapravo ne poštuju suverenitet drugih zemalja. Kina je nova realnost na svetskoj sceni i mislim da je ovo resetovanje odnosa na američkoj strani dobra stvar. Po mom mišljenju, republikanci su previše blago gledali na tu zemlju “, rekao je Bartulica.

Grbin je odgovorio Bartulici, koja je spomenula reakciju Angele Merkel prilikom brisanja naloga na Tviteru i rekla da njena poruka nije da se govor mržnje ne sme sankcionisati, već da se ne može prepustiti isključivo kompanijama, već da to treba da reguliše država i mehanizmi kontrole takvog ponašanja. Bartulica je odgovorio da je Merkelova rekla da je sloboda govora jedna od osnovnih sloboda i da sigurno ne želi da vlasnici Tvitera i Fejsbuka određuju kako će izgledati javna rasprava.

„Izabrali ste pogrešnu zemlju da biste rekli da je u njoj zaštićen govor mržnje“, odgovorio je Grbin.

Kurelić: Ako Biden ne bude mogao da obavlja svoju funkciju, zameniće ga Kamala Harris S obzirom na to da je Bajden najstariji američki predsednik i ako ne progura do kraja mandata da li će Kamala Harris postati nova predsednica ili će izaći na birališta, Kurelić je rekao da smo to vežbali sa Trampom.

„U Americi je ustavom predviđeno da ako predsednik ne može normalno da obavlja svoju funkciju, a to bi bilo ako je bolestan ili toliko star da ne može da upravlja državom, tada bi potpredsednik postao predsednik države“, zaključio je Kurelić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.