STALNO PODRHTAVA, SVAKI DAN, SVE SE OSEĆA: Petrinja, 2 NEDELJE nakon zemljotresa...
Zemljotres, Foto: Profimedia

hrvatska

STALNO PODRHTAVA, SVAKI DAN, SVE SE OSEĆA: Petrinja, 2 NEDELJE nakon zemljotresa...

Petrinju mnogi nazivaju gradom duhova.

Objavljeno: 13.01.2021. 11:32h

Dve sedmice nakon razornog zemljotresa u centralnoj Hrvatskoj, prijavljena je šteta na više od 37.000 objekata, pregledana ih je gotovo polovina, a neupotrebljivim je proglašeno 2.200, što znači da je najmanje toliko porodica ostalo bez krova nad glavom i bez pravog privremenog smeštaja.

U Prekopi, kraj Petrinje više ne žive u kućama, već u privremenom smeštaju.

"Dobili smo tu kućicu, imamo tu nešto osnovno. Tu možemo da se okupamo...Stalno podrhavata, svaki dan, svaku noć, čuje se, oseti se", kažu meštani Prekope.

Kontejneri i kućice im znače, pomoć kažu stiže od volontera, ali ne i od države, prenela je zagrebačka N1 tv.

"Sve te donacije i pomoći što su dolazile, došle su od dobrih ljudi velikog srca. I hvala im na tome. Ali od države ne, niko od države se nije usudio da nas obiđe i dođe da pita, šta je, kako je", naveli su.

Petrinju mnogi nazivaju gradom duhova.

Na ulicama je sve manje ljudi, a sve više snega. Tek nekoliko službenih osoba, a zbog nepovoljnih vremenskih prilika za radove, gotovo 500 vatrogasaca poslato je kući, dok preosali 350 rade što mogu.

"Radi se na saniranju krovova, ono što je nužno i što vatrogasci mogu, nisu krovopokrivači, ali rade što mogu, da ne ugrozi ljude, zatvaramo najlonom da kiša ne pada u kuću i to je ono što sad radimo", kaže šef vatrogasaca Petrinje Mijo Brlečić.

Znakove života u gradu daju tek retki otvoreni objekti - 60 radnji u Petrinji trajno je uništeno.

Rade pekare, kiosk, apoteka.

Vodu po preporuci moraju da prokuvavaju, a hrane imaju dovoljno.

Inače, hranu su do danas kuvali kuvari volonteri, a potom tu obavezu preuzima jedna državna firma.

Nakon potresa, prvi put u 76 godina postojanja Radija Petrinja, četiri dana program nije emitovan, ali su zahvaljujući donaciji zaposleni dobili kontejner i nastavili da rade.

"Ta četiri dana tišine, mislim da ću zauvek pamtiti. Kada smo krenuli s našim emitovanjem programa, čim smo pustili prvu pesmu, to su opet krenuli pozivi poruke podrške, čestitali su nam što smo opet zajedno s njima. U ovakvim situacijama lokalni mediji su jako bitni", kaže za N1 Mario Gršić s Radija Petrinja.

Bonus video:

(Espreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media