DUBOKE RUPE KOD PETRINJE SE STALNO ŠIRE, GEOLOZI U STRAHU: Ovo ih zabrinjava!
Rupe, Foto: printscreen

UŽAS

DUBOKE RUPE KOD PETRINJE SE STALNO ŠIRE, GEOLOZI U STRAHU: Ovo ih zabrinjava!

Voda u njima je mutna pa se ne može proceniti dubina, a ne može se ni izmeriti jer je preopasno

Objavljeno:

Rupe se još šire pa im se nije pametno približavati. I dalje se povećavaju. Stručnjaci kažu da ne bi trebale ići puno u širinu, ali bez detaljnih istraživanja ne može se sa sigurnošću ništa reći.

Geolozi koji pregledaju teren kažu kako su dosad zabiležili njih tridesetak. Rupa u Mečenčanima u četiri dana jako se proširila. To je vidljivo i golim okom. Teren pregledavaju geolozi i u toku su istraživanja.

Budući da su to duboki hrustalni saveti, verovatno se radi o dotoku fluida bogatih raznim korozivnim plinovima iz dubine, što pospešuje koroziju krečnjaka, objasnio je Tvrtko Korbar iz Geološkog instituta za Novu TV.

To je jedna vrlo specifična pojava o kojoj smo malo znali. Čitali smo o tome u znanstvenoj i stručnoj literaturi, ali sama pojava u Mečenčanima, meni je to područje jako dobro poznato još iz ratnih vremena, geološki je neočekivana. Niko ne može znati što ima ispod pet-šest metara zemlje – ispričao je Korbar.

Širenju rupa doprinose i naknadna podrhtavanja, a seizmolozi ponavljaju da su ona uobičajena. Banovinu je samo u prva tri dana nakon najvećeg pogodilo više od hiljadu potresa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/svijetlo dunjaluka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.