MITROPOLIT PORFIRIJE U PETRINJI SAČEKAO DONACIJE IZ BEOGRADA: Pokušavamo da smestimo ljude, PRIORITET SU SRBI
Mitropolit Porfirije, Foto: Goran Vesić/Facebook

užas nakon zemljotresa

MITROPOLIT PORFIRIJE U PETRINJI SAČEKAO DONACIJE IZ BEOGRADA: Pokušavamo da smestimo ljude, PRIORITET SU SRBI

Opisujući situaciju u Petrinji i mestima pogođenim zemljotresom, mitropolit Porfirije kaže da sve deluje vrlo dramatično, kao biblijska kataklizma.
 

Objavljeno: 09.01.2021. 12:02h

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sačekao je u petak 8. januara u Petrinji pomoć grada Beograda koja je u Petrinju upućena u znak podrške nakon jakog zemljotresa, 29. decembra

Pomoć Grada Beograda se sastoji od 22 montažne kuće namenjene porodicama koje su nakon razornog zemljotresa ostale bez svojih domova i bez smeštaja u Glini i Petrinji, a mitropolit Porfirije je izrazio zahvalnost crkve Gradu Beogradu i drugim institucijama i pojedincima na pomoći.

Navodi da je potrebno još montažnih kuća, jer je veliki broj ljudi u zemljotresu ostao bez domova. - Ima dosta starijih. Noći provode u automobilima i to ne samo oni kojima su domovi srušeni, nego i oni gde bi se možda i moglo prespavati, ali zbog straha od stalnih ponavljanja zemljotresa ne usuđu se da provedu noć u domovima - rekao je Porfirije.

Kaže da je do sada ukupno dovezeno oko 40 kontejnera, da je ostalo još oko 20, a da u međuvremu stižu i druge donacije, kao što je donacija Pokrajine Vojvodine, ali i privatne donacije. - Pokušavamo da ono što je najurgentnije obezbedimo i doprinesemo opštoj akciji države Hrvatske u rešavanju najosnovnijih potreba - rekao je mitropolit Porfirije.

Očekuje da će crkva isporučiti ukupno oko 100 kontejnera. Naveo je da će pored kontejnera, biti potrebno još pomoći za narod u zemljotresom pogođenom području.

- Biće potrebno, kada se budu gradili domovi, da i tu kao cvrkva i druge srpske institucije priteknu u pomoć koliko je moguće. Očekujemo da će najveći teret zapravo podneti država - rekao je Porfirije.

On je rekao da je važno da predstavnici crkve posete ljude u mestima pogođenim zemljotresom kako bi ih ohrabrili i kako bi im pokazali brigu i to da neće biti prepušteni sami sebi.

- Kao što pandemija, tako i zemljotres kao elementarna prirodna nepogoda ne zna ko je ko, ne bira i ne deli ljude po načinu na koji se mole bogu, kojoj crkvi pripadaju i kom narodu, sve se jedinstveno tretira. Tako se i mi u ovom trenutku trudimo da budemo otvoreni za sve kojima je pomoć potrebna - poručio je mitroplit Porfirije.

Dodao je da će im u ovom trenutku biti ipak veća briga pravoslavni vernici i pravoslavni Srbi, ali i da nikoga neće preskočiti u pružanju pomoći. Opisujući situaciju u Petrinji i mestima pogođenim zemljotresom, mitropolit Porfirije kaže da sve deluje vrlo dramatično, kao biblijska kataklizma. - Dođete u ta sela i sve oko vas je porušeno. Ljudima su porušeni domovi, štale, ostali su neki bez ičega. Svi spavaju po automobilima ili u nečem improvizovanom - naveo je mitropolit. Kaže i da je mnogo hramova koji su do temelja porušeni u zemljotresu. - Smatramo da u ovom trenutku treba da pomognemo ljudima, a kada se život vrati u normalne tokove gradićemo hramove - kaže mitroplit Porfirije.

(Espreso.rs/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media