BIOLOŠKA BOMBA PORED KOVID BOLNICA: Samo kod Dubrave 100 tona infektivnog otpada!
Otpad / ilustracija, Foto: Filip Plavčić

UŽAS

BIOLOŠKA BOMBA PORED KOVID BOLNICA: Samo kod Dubrave 100 tona infektivnog otpada!

Samo KB Dubrava dnevno ima oko tri tone, ili mesečno 100 tona infektivnog otpada, što je potencijalna nova zdravstvena opasnost, ali i moguće zagađenje životne sredine

Objavljeno:

Tone infektivnog otpada svakog dana izlaze iz hrvatskih bolnica, dvostruko više nego pre pandemije korona virusa, a ova zemlja nije usamljena po tom pitanju.

Najveći problem je tamo gde nema spalionica sa sertifikatom za tu namenu, kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

Samo KB Dubrava dnevno ima oko tri tone, ili mesečno 100 tona infektivnog otpada, što je potencijalna nova zdravstvena opasnost, ali i moguće zagađenje životne sredine, piše Jutarnji list.

U poslednjih mesec dana skupljena velika količina otpada

U poslednjih mesec dana situacija je kulminirala pa se tako pored KB-a Dubrava, koja od početka pandemije funkcioniše kao kovid bolnica, nalazi velika količina otpada, a slično je i u Infektivnoj klinici "Dr Fran Mihaljević".

- Konstatovali smo da je problem veliki, ali nadam se da će Ministarstvo privrede i održivog razvoja naći hitno rešenje do sledeće nedelje - kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

Firma koja odvozi otpad upozoravala

Od početka decembra firma "Kemis-Termoclean", s kojom deo bolnica ima ugovore o odvozu infektivnog otpada, upozorila je nadležne na činjenicu da količine prelaze mogućnosti zbrinjavanja.

- Takođe smo 9. decembra održali sastanak svih ''obrađivača'' otpada u Hrvatskoj privrednoj komori i ponudili rešenje, a to je da se taj otpad privremeno spaljuje u cementari Našice gde se inače spaljuje zaplenjena droga, oštećeni novac i slično - objašnjava Zoran Matić, direktor firme "Kemis-Termoclean".

Ali taj prošlomesečni predlog Ministarstvo privrede i održivog razvoja odbilo je s obrazloženjem da u "pravilniku o onom što se u cementari može spaljivati nema infektivnog otpada", pa je sve ostalo po starom.

Izvoz otpada?

U međuvremenu pokušalo se da se otpad "izveze " u Austriju, Nemačku ili Sloveniju, ali pokazalo se da su njihovi kapaciteti zauzeti.

Činjenica je da se infektivni otpad može po pravilniku uništavati samo u spalionicama opasnog otpada koje Hrvatska nema, ali privremeno bi se verovatno ipak moglo dozvoliti "spaljivanje u svrhu dobijanja energije", za šta cementara u Našicama ima dozvolu, piše Jutarnji list.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.