ŠKOTSKI SOJ KORONE SE ŠIRI HRVATSKOM! Treba mu samo 15 minuta da zarazi drugog čoveka!
Koronavirus / Ilustracija, Foto: Profimedia

NOVI SOJ KORONAVIRUSA

ŠKOTSKI SOJ KORONE SE ŠIRI HRVATSKOM! Treba mu samo 15 minuta da zarazi drugog čoveka!

kotski soj otkriven je u severozapadnoj Hrvatskoj i sada čini oko 20 posto ukupne populacije.

Objavljeno:

Britanski soj virusa se još nije pojavio u Hrvatskoj, ali jeste škotski, u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Širi se kroz kontakt u trajanju kraćem od 15 minuta.

Kao da nam već nije doneo dovoljno problema, korona se sada širi širom sveta u novim, još zaraznijim sojevima. U Hrvatskoj je tzv. škotski i smatra se da se veoma brzo širi. Škotski soj otkriven je u severozapadnoj Hrvatskoj i sada čini oko 20 posto ukupne populacije. Brzo širenje novih sojeva moglo bi da predstavlja problem za dalju vakcinaciju stanovništva, jer će vakcina takođe morati da se modifikuje ako se novi soj nastavi da se širi. Srećom, nije dokazano da novi sojevi pogoršavaju simptome. Takođe, naučnici tvrde da se vakcina može prilagoditi mutiranom virusu za samo mesec i po dana, ali to opet znači nove troškove i sporiju vakcinaciju od planiranog.

Virus lakše ulazi u ćeliju

- Ovo je submutacija S-proteina koja je važna za ulazak u ljudsku ćeliju - objasnio je za N1 Ivan Đikić, profesor na Gete univerzitetu i direktor Instituta za biohemiju (IBC2) u Frankfurtu. Građani Hrvatske trenutno su najviše pogođeni u EU jer su ih pogodila dva strašna zemljotresa, dodao je on. Soj koji se pojavio u Škotskoj pronađen je i u delu Hrvatske na osnovu sekvenciranja virusa.

- Taj protein je poput vrata koja se otvaraju za ulazak virusa. Pojavila se mutacija koja omogućava lakši ulazak. Srećom, zasad nijedna od ovih mutacija ne izaziva ozbiljniji patološki efekat - zaključuje Đikić, dok je Alemka Markotić za HTV istakla da će biti urađena detaljna analiza mogućih mutacija virusa u Hrvatskoj.

Šef istraživanja o sekvenciranju virusa u Hrvatskoj Kristian Vlahoviček sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta takođe je za N1 istakao da u dosad analiziranim uzorcima u našoj zemlji nije pronađen nijedan engleski soj, što se pripisuje brzom širenju. Ali je zato škotski soj pronađen u severozapadnoj Hrvatskoj, koji se brže širi. Zarazniji virus znači da je sada manje od 15, 20 minuta kontakta dovoljno da nas zarazi. Stiže moderna vakcina Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je juče Evropskoj komisiji davanje uslovnog odobrenja Modern-ovoj vakcini za ljude starije od 18 godina. To je, posle Fajzera, druga vakcina preporučena za odobrenje. Takođe se daje u dve doze i nova je mRNK tehnologija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.