2.000 migranata se smrzava kod Šida, još 1.000 čeka da ih Slovenci puste (FOTO) (VIDEO)

Drama na hrvatskim granicama

2.000 migranata se smrzava kod Šida, još 1.000 čeka da ih Slovenci puste (FOTO) (VIDEO)

Zbog usporenog prihvata izbeglica iz Srbije u Hrvatsku i Hrvatske u Sloveniju, po kišovitom i hladnom vremenu vladaju povišene tenzije na graničnim prelazima susedne zemlje
Objavljeno: 13:16h

U Hrvatsku je od ponoći do 9.00 sati ujutro ušlo samo 196 izbeglica i migranata iz Srbije, što je znatno manje od proseka u poslednjih mesec dana, kada ih je u istom periodu ulazilo oko 2.000. Mađarska zatvorila granicu sa Hrvatskom, tenzije između dve zemlje rastu!

Na granici Hrvatske i Srbije ponovo se stvaraju gužve, jer izbeglice ne mogu da pređu na hrvatsku stranu.
Hrvatski MUP jutros je saopštio da je u zemlju od ponoći do 9.00 ujutro ušlo 196 izbeglica, a da se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalaze 2.453 osobe.
MUP i dalje očekuje priliv izbeglica iz Srbije, dok je, kako su naveli, na graničnim prelazima Bregana i Trnovac u toku prihvat izbeglica u Sloveniju.
Hrvatski mediji izveštavaju o usporenom prihvatu izbeglica budući da je tokom prošle noći došlo do zastoja u prihvatu izbeglica u Austriji, a zatim lančano i u Sloveniji koja je saopštila da nema kapacitet za dnevni prihvat 5.000 izbeglica, koliko je tražila Hrvatska.
BBC izveštava da je na granici blokirano pedesetak autobusa i da među promrzlim izbeglicama raste napetost.
"Satima čekamo u autobusima. Vreme je jako hladno. Obukli smo nekoliko majica. Deci je hladno, nema hrane", kazao je za BBC Muhamad Samin iz Avganistana.
Hrvatska televizija izvestila je da je dramatično i na hrvatsko-srpskoj granici, gde je oko 2.000 ljudi provelo noć na srpskoj zemlji u mestu Berkasovo.
Agencija AP prenosi da je na stotine migranata među kojima ima žena i dece provelo noć na granici Hrvatske i Srbije u šatorima i autobusima.
"Na hladnoći smo, nije dobro... poručujemo vlastima da uzmu u obzir naše patnje", rekao je agenciji AP Faruk al Hatib, izbeglica iz Sirije.
Hrvatska železnica jutros je saoopštila da se u Tovarniku izbeglice ukrcavaju u 97. vanredni voz.
Za danas je najavljen dolazak novog voza u Čakovec sa 2.100 izbeglica. Ovaj grad nema kapacitete za prihvatanje tako velikog broja ljudi.
Prava drama odvijala se tokom noći na hrvatsko-slovenačkom graničnom prelazu Trnovec-Središče ob Dravi.
Slovenija postavljanjem policije i žičane ograde rano jutros sprečila oko 1.800 izbeglica da uđu u tu zemlju, pa je većina njih jutro dočekala na hladnoći i kiši.
U međuvremenu je počeo prihvat, ali on teče usporeno.
U poslednjih mesec dana u Hrvatsku je ušlo više od 197.000 izbeglica koje žele do zapadnih država EU.

Dramatičnu noć s izbjeglicama koje su se pod kišom i hladnoćom našle pred žičanom ogradom proveo je naš reporter Ivica Grudiček. http://bit.ly/1MOc1SF

Posted by HRT Vijesti on Sunday, October 18, 2015

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.