PETRINJA SE POSLE ZEMLJOTRESA POMERILA 20 CENTIMETARA PREMA SRBIJI: Novi podaci naučnika
Strašan potres u Petrinji, Foto: Printscreen/Youtube

SAOPŠTENO

PETRINJA SE POSLE ZEMLJOTRESA POMERILA 20 CENTIMETARA PREMA SRBIJI: Novi podaci naučnika

- Sisak se pomakao u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomaknuo 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara - rekao je dr Marin Govorčin sa Geodetskog fakulteta u Zagrebu

Objavljeno:

Nedelju dana nakon razornog petrinjskog potresa magnitude 6.2 prema Rihteru interdisciplinarni tim naučnika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja koja podjednako muče i stručnjake i javnost.

- Zasad ima enormno puno sekundarnih vanjskih manifestacija potresa kao što su likvefakcije, urušavanja, klizišta itd. No, efekte prvog reda kao što je pucanje raseda na površini nismo otkrili zasad. Kod ovako jakih potresa očekujemo da je takva manifestacija na površini moguća. Ako nađemo neke površinske manifestacije puknuća raseda, možemo proceniti gde je tačno rased, kakav je bio pomak po njemu i kolika je dužina raseda koji je pukao. Stoga nastavljamo obilazak terena - rekao je za Jutarnji list seizmolog dr Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagreb.

Prema proračunu izrađenom na osnovu satelitskih snimki Evropske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski potres prouzrokovao je pomake tla s amplitudom od čak 70 centimetara. Najveći pomak zabeležen je u šumskom području okruženom mestima Slana, Glinska Poljana i Gora. Na zapadnom delu raseda tlo se podiglo 40 centimetara, a pokraj grada Petrinje spustilo za 30 centimetara. Stručnjaci Geodetskog fakulteta, koji sa seizmolozima istražuju teren, pokušavaju proceniti koliko su se gradovi Petrinja i Sisak pomakli prema istoku.

- Sisak se pomakao u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomaknuo 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara - rekao je dr Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

Potres se dogodio na rasedu koji se otprilike pruža u smeru severozapad - jugoistok i prolazi Pokupljem u blizini Petrinje i Gline. Taj je rased granični rased između dva vrlo različita tektonska bloka, Dinarida i Panonskog basena. Ali, dr Tvrtko Korbar, naučni savetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI), objavio je precizniji uvid u geologiju petrinjskog područja.

"Prema preliminarnim geološkim analizama naučnika i stručnjaka Hrvatskog geološkog instituta, koje se temelje na geološkim kartama, brojnim podacima s terena koji su objavljeni u medijima, terenskoj prospekciji, raspoloživim seizmološkim i preliminarnim satelitskim podacima, potres koji je pogodio Petrinju i okolinu 28. prosinca 2020. aktivirao je sistem raseda u podzemlju šireg područja Siska, Petrinje i Gline", navodi Korbar u saopštenju za javnost.

On se osvrnuo i na deformitete tla koji su registrovani:

- Deo deformacija površine terena između Petrinje i Gline verovatno su posledica urušavanja podzemnih hodnika rudnika smeđeg uglja koji su radili u prvoj polovini 20. veka i nisu adekvatno sanirani (zatrpani) - istakao je Korbar

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.