VELIKA BRUKA HRVATSKE: Vlast DEBELO ZAKASNILA, Plenkovića i Štab optužili što 7 dana NIJE SLAO HRANU I VATROGASCE!
Plenković i Milanović u Petrinji, Foto: printscreen

UŽAS

VELIKA BRUKA HRVATSKE: Vlast DEBELO ZAKASNILA, Plenkovića i Štab optužili što 7 dana NIJE SLAO HRANU I VATROGASCE!

Vlast je debelo zakasnila u reakciji na banijsku katastrofu, a ovo su ključni razlozi za to

Objavljeno:

Trebalo je da prođe punih sedam dana od groznog potresa koji je sravnio Petrinju, Glinu i velike delove Banije pre nego što je Vlada premijera Andreja Plenkovića uspela osnovati Štab koji će voditi proces saniranja posledica spomenutog zemljotresa.

Za poređenje, prema Bibliji, Bog je stvorio nebo i Zemlju, i sva živa stvorenja, u roku sedam dana, dakle, u istom razdoblju u kojem je hrvatskoj Vladi trebalo da osnuje telo koje će organizovati pomoć ljudima koji žive 50 kilometara od Zagreba.

Čak i ako, poput ovog autora, ne verujete u sve što piše u Bibliji, mora vam biti jasno da je izvršna vlast u državi debelo zakasnila prilikom reakcije na posledice banijske katastrofe. Kažemo vlast, a ne ljudi. Oni su pokazali veliko srce i more empatije. Gomila volontera slila se u Petrinju, Glinu i tamošnja sela kako bi pomogli ljudima za koje nisu znali da postoje, doneti im hranu, ogrev, raščistiti kuće i štale. I tako već danima, rade i što trebaju i što ne, pa i umiru, iako ne bi trebali, jer po krovovima se trebaju penjati vatrogasci i obučeni stručnjaci, a ne dobrovoljci.

Nažalost, sva ta stihija posledica je toga što je vlast duboko zakazala!

"Vlada je reagirala hitno", izjavio je u ponedeljak premijer Plenković. Predsednik Vlade retko priznaje greške i od njega se ne može očekivati samokritika, a kamoli preuzimanje odgovornosti. Međutim, dovoljno je videti stihiju na terenu, činjenicu da se danima nije znalo ko za što odgovara, ili to što su ovdašnje Robne zalihe podelile 21 kontejner, a samo Turska - 100.

Puno je zamerki na račun Crvenog krsta i resornih ministarstava, pa čak i ako su neke izrečene u afektu, dosta toga stoji.

Osim toga, postoji i odgovornost svih dosadašnjih vlasti. U ovoj državi je de uništen sastav civilne zaštite pod optužbom da je reč o "reliktu socijalizma". Potraćeni su štabovi civilne zaštite, koji su u bivšoj državi postojali od mesnih zajednica i opština do federativne bolnice, a u kojima su se nalazili stručnjaci za upravljanje kriznim situacijama kakve su prirodne katastrofe.

Za razliku od Hrvatske, Slovenija je samo promenila naziv pa umesto nekadašnjeg ONO i DSZ ima trogodišnji studiju na kojoj se školuju za situacije poput potresa ili poplava. Nije da i ovde nema takvih kadrova jer je aktualni ministar unutrašnjih poslova diplomirao opštenarodnu obranu i društvenu samozaštitu. Možda je on mogao intervenisatii već na početku, čim se videlo da građani u Petrinju šalju ogromne količine namirnica, koje se usput gube i ne zna se koliko čega ima, a umesto toga otvoriti Zagrebački velesajam, pa tamo distribuisati pomoć?

Tu su i kadrovi koje se 30 godina postavlja po političkoj liniji, jer svaka se vlast nada da će se katastrofa dogoditi u budućnosti. I na biračima je odgovornost jer oni su birali tragikomičnog gradonačelnika Gline, ili Milana Bandića, koji raspolaže godišnjim proračunom od 14 milijardi kuna, a gradska infrastruktura mu se raspada.

Zato ove događaje treba iskoristiti za promenu načina na koji se vodi država i uvođenje meritokracije. Važno je ko je trener fudbala, ali još je važnije ko upravlja Robnim rezervama ili lokalnom bolnicom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.