HRVATSKI SEIZMOLOG SOVIĆ: Tamo je zemlja pukla i pesak je izbačen na površinu, KAD NAS TO SAČEKA, BRZO DOĐE I OVO
Šović rešava pitanje, Foto: printscreen

objasnio

HRVATSKI SEIZMOLOG SOVIĆ: Tamo je zemlja pukla i pesak je izbačen na površinu, KAD NAS TO SAČEKA, BRZO DOĐE I OVO

Rekao je da geolozi pokušavaju da izračunaju maksimalnu jačinu zemljotresa koji se može dogoditi

Objavljeno:

Seizmolog Ivica Sović izjavio je u centralnom Dnevniku HTV-a da u Hrvatskoj moramo naučiti živjeti sa zemljotresima jer smo u seizmički aktivnom području. Govorio je i o mogućim posledicama jačeg zemljotresa u Zagrebu, rupama u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji i mogućnosti predviđanja zemljotresa.

Rekao je da geolozi pokušavaju da izračunaju maksimalnu jačinu zemljotresa koji se može dogoditi. Dakle, za područje Zagreba planirano je 6,5, ali to ne znači da će se dogoditi takva jačina, već da može biti nekoliko slabijih zemljotresa i da neće biti aktivirani celom dužinom.

- Zemljotres magnitude 5,5 na području Zagreba bio je prilično jak zemljotres, ali možemo očekivati i jači. Zato se moramo pripremiti. Ne možemo reći kada će to biti, ali možemo očekivati zemljotres magnitude 6. To znači da bi bio najmanje 10 puta jači od martovskog, rekao je Sović i dodao da bi Zagreb bio teško oštećen u zemljotresu magnitude 6. 6.

- Opstale bi zgrade izgrađene posle 1963. godine, u koje su ugrađeni neki elementi seizmičke konstrukcije. Da već nisu neoštećeni, bili bi dovoljno netaknuti da ne ubiju ljude u njima, rekao je.

Takođe je objasnio da zemljotres u jednom području nije mogao proizvesti zemljotres u drugom i da zemljotres u Zagrebu verovatno nije reakcija na zemljotres u Petrinji.

- Može da pokrene samo kvar koji već može sam da pokrene. Dakle, kvar je već u takvom stanju da je mali podsticaj dovoljan da započne zemljotres, istakao je on.

Seizmolog Sović istakao je da je na područjima duž rijeka Kupe i Save vrlo vlažno tlo i da se zato u Sisačko-moslavačkoj županiji pojavljuju rupe u zemlji. Kada se dogodi zemljotres, pesak se sabije, zemljište propada.

- Ono što je bilo čvrsto tlo, mokar pesak, sada postaje tečnost. Ova tečnost se takođe može ponašati tako da izbija na površinu. Takav je slučaj bio u selu Brest. Tamo je zemlja pukla i pesak je izbačen na površinu, zbog čega su pukle neke kuće, koje su tada neupotrebljive, rekao je on.

Takođe je istakao da u Hrvatskoj nema dovoljno seizmičke opreme. Kaže da ne postoje rezervni seizmografi koji bi mogli biti postavljeni u epicentralnom području.

- Slovenija ima četiri rezervne garniture koje služe da ih stave u epicentar samo u slučaju zemljotresa. Mi to nemamo. Polažemo nadu u našu vladu i intervencijski uvoz da bi to rešila, rekao je seizmolog Ivica Sović za HRT.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.