OTKRIVEN UZROK STRAŠNOG ZEMLJOTRESA U HRVATSKOJ: Ima veze sa AFRIKOM!
Petrinja posle zemljotresa, Foto: Printscreen/Youtube

prirodna katastrofa

OTKRIVEN UZROK STRAŠNOG ZEMLJOTRESA U HRVATSKOJ: Ima veze sa AFRIKOM!

Poslednji jaki potres na tom području, inače, dogodio se 1909. kad je Pokuplje zatresao razoran potres magnitude 5,8 prema Rihteru

Objavljeno:

Uzrok najjačeg potresa koji je pogodio Petrinju nalazi se na području Jadrana, rekao je hrvatski seizmolog Josip Stipčević.

"Područje Jadrana je, naime, mala tektonska ploča koja je nekad bila deo velike Afričke ploče od koje se odvojila pre više miliona godina. Ova "naša" mala ploča naziva se Adrija i njeno kretanje te međudelovanje s Evropom uzrok je potresa u Hrvatskoj, Italiji, BiH, Sloveniji i svim okolnim područjima", kaže Stipčević za Jutarnji list.

On sa kolegama sa Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta obilazi područje epicentra zemljotresa jačine 6,2 stepena koji je u utorak pogodio središnju Hrvatsku, a za Jutarnji list kaže da je glavni petrinjski potres magnitude 6,2 prema Rihteru najjači potres koji je zabeležen u Hrvatskoj otkad postoje seizmografi, ali napominje i da je takav mehanizam potresa vrlo neobičan za područje Hrvatske.

Poslednji jaki potres na tom području, inače, dogodio se 1909. kad je Pokuplje zatresao razoran potres magnitude 5,8 prema Rihteru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.