TOLIKO JE BIO STRAŠAN: Zemljotres u Hrvatskoj je jedan od najrazornijih ove godine!
Zemljotres u Hrvatskoj, Foto: Twitter

jezivo

TOLIKO JE BIO STRAŠAN: Zemljotres u Hrvatskoj je jedan od najrazornijih ove godine!

Zemljotres u Hrvatskoj verovatno je i među 25 najjačih zemljotresa u 2020. godini zabeleženih na planeti

Objavljeno:

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale koji je u 12.19 sati potresao Petrinju najjači je zemljotres zabeležen u svetu u poslednja 24 sata.

Prema statistici volcanodiscovery.com zemljotres u Hrvatskoj verovatno je i među 25 najjačih zemljotresa u 2020. godini zabeleženih na planeti.

Naime, pomenuti sajt objavio je statističke podatke za 2020. godinu kada su u pitanju najjači zemljotresi koji su pogodili Zemlju.

Najjači zemljotres u poslednjih 24 sata u svetu

Najjači zemljotres u godini na izmaku zabeležen je 22. jula na Aljasci i iznosio je 7,8 stepeni Rihterove skale. Samo 0,1 stepen slabiji zemljotres pogodio je Jamajku početkom godine (28. januara), dok se na neslavnom trećem mestu ponovo nalazi Aljaska koju je 19. oktobra pogodio zamljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale.

Poslednji na listi 20 najjačih zemljotresa u 2020, zabeležen je 18. avgusta u Indoneziji kada se tlo treslo jačinom 6,6 stepeni Rihterove skale. Međutim, nekoliko zemljotresa iste jačine dele mesta na ovoj listi, tako da zemljotres koji je danas pogodio Hrvatsku sigurno ulazi u 25 najjačih zemljotresa u svetu zabeleženih u godini koja se bliži kraju.

Štaviše, zemljotres koji je danas pogodio mesto Petrinja drugi je najjači zemljotres po Rihterovoj skali koji je pogodio naš region i najjači ikad u Hrvatskoj od kako se vrše moderna merenja. Jači po Rihterovoj skali od današnjeg zemljotresa kada je region u pitanju samo je onaj koji je 1979. godine pogodio Crnu Goru, a koji se osetio širom celog Balkana. Taj zemljotres zabeležen pre 42 godine iznosio je 6,9 stepeni Rihterove skale. Poređenja radi, razorni zemljotres koji je 1963. godine pogodio Skoplje iznosio je 6,1 stepen po Rihteru, odnosno bio je 0,3 stepena slabiji od današnjeg zemljotresa u Petrinji.

Zemljotres u Hrvatskoj drugi najjači u regionu otkako se vrše merenja

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je za N1 da se veruje da je ovo najjači potres i da je jučerašnji potres u Petrinji bio uvod u ovaj, a da će nakon njega uslediti još udara, ali ne može se sa sigurnošću tvrditi da li će oni biti slabiji.

Međutim, kako objašnjavaju seizmolzi na razornost zemljotresa ne utiče samo koliko stepeni je zabeleženo na Rihterovoj skali, već i količina energije koja se tom prilikom oslobađa.

Ovaj potres je po oslobođenoj energiji oko 30 puta jači od onoga koji je u martu pogodio Zagreb, magnitude 5,5, rekao je Kuk.

Slično je i seizmolog Tomislav Fiket juče uporedio dva zemljotresa koja su pre ovog današnjeg zatresla Hrvatsku. On je uporedio potres iz marta i onaj koji je juče potresao Sisak.

- Znači, u potresu u Zagrebu oslobođeno je 15 puta više energije nego u potresu na sisačkom i petrinjskom području. Tako da se može zaključiti da je ipak mnogo slabiji potres od onog u martu. Nadalje, Zagreb je (juče) ostao čitav i zbog toga što je sad bio mnogo udaljeniji od epicentra nego što je to bilo u martu, kad je epicentar bio na obroncima Medvednice. Treba istaknuti da ta udaljenost od epicentra pomaže i da se oslobođena energija potroši putovanjem zemljom - rekao je Fiket.

Podsetimo, potresi se u Hrvatskoj ne smiruju od juče ujutro kada je zabeležen zemljotres jačine 5,3 stepena Rihterove skale.

Podrhtavanje tla se prilično osetilo i u Beogradu i drugim delovima Srbije. Na području Petrinje juče u 6.28 sati zabeležen je snažan potres jačine 5 stepeni po Rihteru. Naknadno su u 7.49 i 7.51 registrovana još dva potresa od 4.7 i 4.1 po Rihteru, s epicentrom 5 kilometara jugoistočno od Petrinje.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.