HRVATI KUKAJU DA JE OVAJ MLADIĆ BIO NEVINA ŽRTVA KOMUNIZMA: Ali kad saznate punu istinu o njemu... (FOTO)
Frane Tente, Foto: printscreen

mRzeo Ivu lolu ribara

HRVATI KUKAJU DA JE OVAJ MLADIĆ BIO NEVINA ŽRTVA KOMUNIZMA: Ali kad saznate punu istinu o njemu... (FOTO)

Priča o ovom dvadesetogodišnjaku je dokaz koliko se verzija istine kod Srba i Hrvata razlikuje

Objavljeno: 14:29h

- Frane Tente (2. aprila 1928. − kaznionica Lepoglava, 8. novembra1948.), hrvatski politički aktivista iz Splita, žrtva jugokomunističkih progona političkih neistomišljenika.

Godine 2015. je godine splitska udruga Udruga Urbana desnica pokrenula inicijativu za dodelom ulice Frani Tenti. Najavili su da će na godišnjicu njegove smrti 8. novembra podneti službeni predlog gradskoj vlasti za imenovanjem jedne ulice u spomen na Franu Tentu, a murali u čast Frani Tenti već krajem leta 2015. oslikani su u Splitu i Mravincima - piše Hrvatska Vikipedija.

foto: printscreen

- Ko je bio Frane Tente? Danas u eri kapitalizma, neofašizma, nacionalizma, Frane Tente se u Evropi,a posebno u Hrvatskoj slavi kao žrtva komunizma u 20 godini. Evo šta stoji iza njega i događaja:

Frane Tente je rođen 1928. Njegova familija je bila ustaška, a brat mu je bio ustaški vodnik čija je jedinica kao i sam on činila jezive zločina nad nepoželjnjima u NDH (Srbima, Jevrejima, Romima, komunistima (partizanima) i antifašistima).

Nakon rata streljan je brat. 1944 Frane ulazi u ustašku mladež i postaje veoma aktivan tu.Nakon rata 1946 godine,ostao je ubeđen ustaškim ubeđenjima i krenuo je vršiti akcije. U gimnaziji je 1946 nacrtao sliku Anta Pavelića i napisao živio poglavnik. Nakon toga UDBA mu je došla u stan pretresla ga ali je Frane pušten. Tokom 1947 vršio je niz akcija kao što je po gimnaziji delio ustaške letke i prešvrljao sliku Ive Lole Ribara.

Po dokazima svima je bilo upućeno na njega. Poznata akcija mu je bila 1947 godine kada se šetao Splitom i tada je skinuo zastavu SR Hrvatske i zakačio zastavu NDH. Nakon toga uhvaćen je i osuđen na tri godine prisilnog rada u Lepoglavi.

Milicija se nadala da će se time otkaniti ustaštva. Frane Tente je umro od zapaljenja pluća 1948, a nije svirepo ubijen kako kažu. Danas svi spominju tzv. ''žrtve'' komunizma, a niko ne spominje žrtve okupatora i njegovih slugu koji su ubijale i decu, staro i mlado - objavljeno je uz sliku na Fejsbuk stranici "Istina o partizanima".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.