U HRVATSKOJ PAO SNEG: Evo kada stiže u Srbiju, i kakav nas DECEMBAR čeka! SPREMITE SE
Sneg/ilustracija, Foto: Rina

počinje haos

U HRVATSKOJ PAO SNEG: Evo kada stiže u Srbiju, i kakav nas DECEMBAR čeka! SPREMITE SE

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka.

Objavljeno:

Kao što je i najavljeno, spuštanjem hladnijeg vazduha, kiša je u najvišim vrhovima počela prelaziti u susnežicu i sneg, koji trenutno pada na Zavižanu u Hrvatskoj. Zasad se nije formirao snežni pokrivač.

U ostalim predelima pada kiša, lokalno obilnija, a probleme je počela stvarati jaka i vrlo jaka bura, koja je zapuhala na severnom Jadranu, dok na ostatku obale još duva jugo.

Sutra će se bura proširiti na celu obalu! Na snazi je najviši stepen upozorenja DHMZ-a, upravo zbog vrlo vetrovitih prilika! U sredu smirivanje, a krajem nedelje ponovno vrlo dinamične prilike.

Severna Dalmacija poslednja 24 sata bila je kišni "epicentar" zemlje. Tamo je u jedan dan palo skoro toliko kiše koliko prosečno padne u novembru. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, na otoku Rivanju pale su 132 litre po kvadratnom metru. U samom Zadru (Zagrebačka) pala je 101 litre kiše. Iznad 80 litara kiše po kvadratnom metru palo je na sledećim mestima: Molat, Kukuljanovo, Zaostrog, Poljane, Petrčane, Dugi Otok, Solin, Pag, Ruda.

Utorak je doneo većini predela prestanak padavina, ali kišno jutro prevladava na pojedinim otocima i području južnije od Makarske. U Staševici kod Vrgorca samo je zadnjih nekoliko sati palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Jutros je u najvišim planinama Hrvatske bilo snega. Najniža temperatura u zemlji izmerena je na Sinjalu na Dinari, -2°C. Vrlo malo sneg noćas je palo na Velikoj Duvjakuši na Dinari uz temperaturu od 0°C.Bura je jutros zamenila jugo. Udari na splitskom području su do 65 km/h. Najjača bura puše podno Velebita. Kod Senja su danas izmereni orkanski udari do 159 km/h, a na Paškom mostu do 125 km/h.

Vremenska prognoza za decembar - Srbija

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.5ºS. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.