TIHOMIR (48) OTKRIVA PRAVU ISTINU O ŽIVOTU U NEMAČKOJ: Ljudi, NIJE OVDE SLATKO, verujte mi na reč!
Ilustracija, Foto: Reuters/Ilustracija

traži odštetu

TIHOMIR (48) OTKRIVA PRAVU ISTINU O ŽIVOTU U NEMAČKOJ: Ljudi, NIJE OVDE SLATKO, verujte mi na reč!

- Nemam nikakva primanja, dva meseca nisam platio kiriju i ne znam kako ću dalje - požalio se Tihomir Turudić koji trenutno živi u Minhenu

Objavljeno:

Nesreća na radu i prometna nesreća učinili su ga radno nesposobnim zbog čega 48-godišnji Tihomir Turudić iz Minhena već tri godine živi bez primanja. Prema nemačkim zakonima, naime, ne ispunjava uslove za socijalnu pomoć.

– Sad živim u Minhenu i već tri godine pokušavam dokazati da sam bolestan, da su me takvog učinili u firmi u kojoj sam imao nesreću na poslu i koja me pokušala izigrati kad sam se povredio, te u bolnici u Dortmundu u kojoj su me operisali jer su kod nekih operacija pogrešili, i za to niko ne snosi odgovornost. Nemam nikakva primanja, dva meseca nisam platio kiriju a i ne znam kako ću dalje – ispričao je za Fenix magazin Turudić koji je poreklom iz Čitluka u BiH iz kojeg se najpre preselio u Makarsku, a potom i u Nemačku.

Turudić je po pomorac, ali bavio se i mašinstvom. U Datel, grad u blizini Dortmunda je dolazio od 2009. godine na sezonski rad. Godine 2016. primljen je na stalan ugovor u firmi koja se bavi izradom betonskih ploča pa se preselio u Dateln. Prvu nesreću na radu doživio je 2017. godine kada je pao s lestvi s visine od 2,5 metra. Oštetio je kralicu, pojavila mu se bol u desnoj preponi, i bol u vratu s desne strane. Nakon toga je četiri puta operirao stomak.

Nakon što su ga otpustili iz bolnice u Dortmundu, Sabina Pejić Mayer, koju je upoznao u Dortmundu i celo vrijeme mu pomaže, odvezla ga je u Minhen smatrajući kako će tamo dobiti odgovarajuću zdravstvenu negu.

– Od Dortmunda do Minhena sam se vozio sedam sati u automobilu, iz rane na stomaku mi je curila krv i nekakava tečnost. Kad sam došao u bolnicu, odmah su me operisali, posumnjali su na tumor, ali tumor ipak nije pronađen. Samo nekoliko dana kasnije su me otpustili iz bolnice iako sam još bio nemoćan – govori Tihomir koji je odlučio tražiti odštetu od firme u kojoj je radio.

No prema njegovim rečima, u firmi su tvrdili da su sve te njegove tegobe počele puno ranije od pada.

I tu nije stalo. Tihomir je u Minhenu 2019. godine doživio težu samobraćajnu nezgodu.

– Žena koja je vozila auto kojim se zabila u moj automobil je navodno bila pod uticajem alkohola. Nakon te nesreće, niti jedan advokat ne želi uzeti moj slučaj vezan uz odštetu. Sve preglede sam napravio i u BiH i tamo mi je ustanovljeno puno više dijagnoza nego su otkrili nemački lekari. I to mi otežava traženje odštete – govori Tihomir dodajući da su neki advokati tražili i do 20 tisuća eura za preuzimanje slučaja.

– Za njemačku državu si dobar dok radiš i plaćaš račune, a kad zatražiš svoja prava, onda si u problemima. Pogotovo ako si stranac – zaključuje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.