SILOVAO DEVOJČICE I TO NIJE NAJGORE: Ko je ubijeni ratni zločinac Marko Radić Maka?
Marko Radić, Foto: Printscreen/Youtube

2019 PUŠTEN IZ ZATVORA

SILOVAO DEVOJČICE I TO NIJE NAJGORE: Ko je ubijeni ratni zločinac Marko Radić Maka?

Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloletne devojčice

Objavljeno:

U blizini zgrade kantonalnog MUP-a, ubijen je Marko Maka Radić, nekadašnji zapovednik Policijske stanice Mostar (za vreme sistema tzv. HB) i bivši zapovednik Bjelopoljske bojne HVO-a.

Inače, Radića je Sud Bosne i Hercegovine nakon dugotrajnog i temeljnog postupka 2011. godine pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, odnosno mučenja Bošnjaka, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru HVO-a Vojno kod Mostara u kojem su bile zatočene stotine bošnjačkih civila, među kojima znatan broj žena i dece.

U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovednika Prve Bjelopoljske bojne, a kasnije i zapovednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i Vojno u opštini Mostar.

Prema iskazima svedoka, Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloletne devojčice.

Ipak, 2019, pušten je iz zatvora.

foto: Printscreen/Youtube

Nakon izlaska iz zatvora Marko Radić je ostao da živi u Zagrebu, u Republici Hrvatskoj. Povremeno je dolazio u Mostar.

Na Radića je pucao Josip Cvitanović – Cviki, javljaju bosanski mediji. On i Radić dobro su se poznavali odranije. Inače, i sam Cvitanović je optužen za ratne zločine nad Bošnjacima Mostara i okoline. Zajedno im se i sudilo za zločine. Cvitanović je poznat po napadu na Bošnjake u Liska ulici za Bajram 1997. godine.

U policiji tj. MUP-u HNK i pored desetina poziva nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju ovu informaciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.