ŠOKANTNO! Upravo je objavljeno koliko iznosi JAVNI DUG HRVATSKE!
U odnosu na jun, dug opšte države je manji za 4,2 milijarde kuna, Foto: Profimedia

saopšteno

ŠOKANTNO! Upravo je objavljeno koliko iznosi JAVNI DUG HRVATSKE!

U odnosu na jun, dug opšte države je manji za 4,2 milijarde kuna...

Objavljeno:

Javni dug Hrvatske je na kraju jula 2020. godine iznosio 325,4 milijarde kuna (oko 43,15 milijardi evra) i povećan je za 11,1 posto u odnosu na kraj 2019., prema najnovijim podacim Hrvatske narodne banke (HNB).

U odnosu na jun, dug opšte države je manji za 4,2 milijarde kuna (približno 557 miliona evra),ili za 1,3 procenta, prenosi agencija Hina.

Rast javnog duga je rezultat odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom Kovid-19, koja je povećala državne potrebe za finansiranjem zbog snažnog pada budžetskih prihoda do kojeg su dovela nepovoljna privredna kretanja i finansiranje ekonomskih mera za ublažavanje krize u okviru vladinog programa podrške za očuvanje zaposlenosti, kažu analitičari Rajfajzen banke Austrija (RBA).

Fiskalna slika Hrvatske će, kako navode iz RBA, u ovoj godini biti značajno narušena uz rast javnog duga i povratak fiskalnog salda u negativno područje, pa će se uz ekonomski pad udeo javnog duga u BDP-u ponovo vratiti na nivoe iznad 85 posto, što je poslednji put zabeleženo 2016. godine.

U 2021. godini, sa očekivanim oporavkom privrede i manjim potrebama za finansiranjem, predviđaju vraćanje udela duga opšte države u BDP-u prema nižim nivoima, navodi se u informaciji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.