SKANDAL U ŠKOLI! Profesorka se slikala sa PIŠTOLJEM U RUKAMA, roditelji su očajni, ČLANICA JE najjače stranke!
Skandal u splitskoj školi, Foto: FACEBOOK/SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ/SCREENSHOT

hrvatska na nogama

SKANDAL U ŠKOLI! Profesorka se slikala sa PIŠTOLJEM U RUKAMA, roditelji su očajni, ČLANICA JE najjače stranke!

Ove fotografije su, kako nezvanično saznajemo, prosleđene školi

Objavljeno:

Proteklih dana društvenim mrežama počele su da kruže fotografije Suzane Kačić Bartulović, profesorke hrvatskog jezika na Ekonomskom i kancelarijskom fakultetu u Splitu, koja ponosno pozira s pištoljem u rukama.

Ove fotografije su, kako nezvanično saznajemo, prosleđene školi - upozorili su zabrinuti roditelji nastavnika koji nije aktivan samo u obrazovanju već i u političkom životu. Naime, Kačić Bartulović je članica Glavnog odbora SDP-a, a ujedno je i predsjednica Vijeća za obrazovanje u SDP-u u Splitu. „Igramo predstave“ Fotografiju Kačića Bartulovića sa pištoljem kao problematičnu prvi su primetili, kako saznajemo, partijske kolege.

U intervjuu za Večernji list rekla je da je fotografija snimljena 17. avgusta ove godine i da su njeni politički protivnici upravo sada odlučili da problematizuju spornu fotografiju. - Pre svega, reč je o mom privatnom i zatvorenom Instagram profilu, a zbog krađe fotografije već sam obavestio policiju i DORH. Verujem da će me vladavina zakona zaštititi u ovom političkom progonu. Mnogi bi želeli da me ušutkaju i zabrane moj politički rad gde jasno i nedvosmisleno upozoravam pre svega na probleme u obrazovanju, a zatim i na sve ostale.

foto: FACEBOOK/SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ/SCREENSHOT

Ovo je naravno besmislen pokušaj kompromisa - rekao je Kačić Bartulović. Srednjoškolska profesorka je fotografiju prokomentarisala i na svom Fejsbuku, 13. oktobra, rekavši da je fotografija deo njenog dramskog izraza koji često predstavlja učenicima na času. - Igramo predstave i gledamo filmske priloge. Učim učenike da se zlo ne može pobediti zlom i da je jedino rešenje verovanje u vladavinu zakona. Slika me prikazuje u ulozi Bondove devojke, kako piše u komentaru. Nastao je ovog leta. Moje jedino oružje je moj rad i radna biografija. Izvinjavam se svima koje je slika uznemirila ili zavarala - napisao je tada profesor iz Splita.

Međutim, iako je za Večernji list rekla da je reč o igrački ili lažnom pištolju, od pouzdanih stručnjaka za oružje kojima smo dali fotografiju saznajemo da je najverovatnije reč o pravom oružju, češkoj pušci ili crvenoj zastavi. Iz pouzdanih izvora sa kojima smo juče razgovarali, saznali smo da je fotografija snimljena u privatnoj menjačnici drugog člana SDP-a Borisa Bobanca, inače člana Predsedništva splitsko-dalmatinskog SDP-a. Preduzetnik je i u svom portfelju ima nekoliko menjačnica, a sporna slika slikana je u onoj u Rogoznici, nadomak Šibenika.

foto: Printscreen/Youtube

- Ne znam zašto postoji interesovanje medija za fotografiju. Ne želim ništa da kažem, ako neko ima problema, neka kontaktira policiju - rekao je Bobanac, dodajući da ne zna da li Kačić Bartulović ima dozvolu za držanje i nošenje oružja.

SDP je, pak, rekao da je pre nekoliko godina usvojen partijski akt o Načelima delovanja u javnoj komunikaciji, koji uključuje i ponašanje na društvenim mrežama.

- Poslednjih godina primećujemo da objavljivanje fotografija i iznošenje stavova mogu u velikoj meri naštetiti strancima. Stoga možemo najaviti da će se ubuduće pomenuti akti strože provoditi - rekao je SDP. Iz same stranke smo od nekoliko pozicioniranih članova saznali da se Kačić Bartulović već neko vrijeme bori sa javnim nastupima u SDP-u.

- Stranka je već imala niz medijskih upita u vezi sa njenim nastupima, koji su, u najmanju ruku, problematični, pogotovo što se ponaša pre svega kao ne tako beznačajna članica SDP-a, a zatim kao učiteljica u velikoj školi u kojoj je sindikalni poverenik. Nekoliko puta smo to pokušali obuzdati dobronamernim savetima, ali očigledno bez uspeha - kažu nam SDP-ovci s kojima smo razgovarali. Smeli školski dosije - Poenta je u njenoj poruci. Kakva je to slika za javnost? Predaje u školi, a učenici gledaju i fotografije - dodaje splitski SDP-ovac (podaci poznati redakciji, op. A.) Kontaktirali smo i direktorku Ekonomske i birotehničke škole Nedu Bartulin.

Nezvanično saznajemo da škola ima deblji dosije i niz upozorenja koja su uručena tom nastavniku, ne samo u vreme aktuelnog već i bivšeg direktora. Takođe smo tražili od ministra prosvete Radovana Fuchsa da komentariše objavljene slike. - Direktor kao profesionalni i rukovodilac škole odgovoran je za svoj legalni rad, ima obavezu da preduzme korake ako utvrdi da zaposleni ne ispunjava obaveze, ugrožava bezbednost učesnika i / ili krši pravila, propise i etički kodeks. Direktor može pismeno upozoriti zaposlenog na obavezu koja proističe iz radnog odnosa i upozoriti ga na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obaveze, a zatim postupiti po svom ovlašćenju u skladu sa okolnostima. Iz vašeg upita je jasno da je to potpuno neprihvatljivo ponašanje i da takva osoba ne bi trebalo da radi u školi - saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.