NEMA LEKOVA, NEMA VAKCINA, IMA KORONE, IMA PRINUDNE NAPLATE OD GRAĐANA: Hrvati URNIŠU svog premijera, LJUTI SU!
Andrej Plenković, Foto: Profimedia

HRVATSKA

NEMA LEKOVA, NEMA VAKCINA, IMA KORONE, IMA PRINUDNE NAPLATE OD GRAĐANA: Hrvati URNIŠU svog premijera, LJUTI SU!

Borba protiv korone pretvorila se u totalni haos, bez plana, koncepta i odlučnosti.

Objavljeno:

Hrvatski novinar Tomislav Klauški objavio je tekst u kojem na veoma zanimljiv način komentariše rad hrvatskoj premijera Plenkovića. Prenosimo ovaj tekst.

"Nakon terorističkog napada na Banske dvore, ubijanja tajnih antikorupcijskih istraga i curenja informacija, a sada i eksplozije novozaraženih koronavirusom, Plenkovićeva akcija "Sigurna Hrvatska" u petoj brzini ide dalje.

Sada otkrivamo da nema dovoljno vakcina za sezonu gripa. Otkrivamo da nema dovoljno lekara u sve pretrpanijim bolnicama i zdravstvenim ustanovama. Otkrivamo da krizni štab nema baš nikakav plan za koronu, već "plešemo s virusom", a došli smo i do toga da bolnicama preti prestanak isporuke lekova zbog duga veledrogerijama.

Ako tako izgleda "Sigurna Hrvatska", na što bi tek onda sličila ona nesigurna?

Pucaju po šavovima

Iz dana u dan čini se kao da Plenkovićeva Hrvatska puca po šavovima, svakoga dana pojačava se pritisak na ključne resore - od ekonomije i socijale do zdravstva i javne sigurnosti - dok premijer neuspešno prikriva nervozu, pretvarajući se kako drži stvari pod kontrolom.

I nad radikalima, i nad pravosuđem, i nad korumpiranim ministrima...

Njegova svađa sa Zoranom Milanovićem donela je više bodova populističkom predsedniku bez ikakve odgovornosti, nego premijeru koji je preuzeo na sebe odgovornost za čitavu državu.

A bahata reakcija na odluku veledrogerija da zbog duga obustave isporuku lekova bolnicama trebala bi zamaskirati činjenicu da država naprosto nema novca.

Rat oko lekova

"Veledrogerije se javljaju u vrlo preciznim intervalima, biraju trenutak", kazao je juče Plenković, optuživši vrlo otvoreno veledrogerije za ucenu. "Nekada to baš bude pre izbora, onda mi kažemo dođite nakon izbora i slično. Biće lekova, veledrogerije moraju operisati na hrvatskom tržištu i sutra".

Znači, veledrogerije su krive što im država duguje milijarde. Država ne želi da plati dug jer zna da veledrogerije nemaju izbora.

I na sve to nadovezuje se istek moratorija za prinudne naplate dugova.

Gospodarska, zdravstvena, sigurnosna katastrofa mogla bi dobiti svoj nastavak u socijalnoj katastrofi, kad krene naplata potraživanja od građana i drugih dužnika. Državu, međutim, niko ne može ovršiti.

Zabrana okupljanja, ne i misa

Istovremeno, borba protiv korone pretvorila se u totalni haos, bez plana, koncepta i odlučnosti. Ni testiranja se ne mogu provesti bez kilometarskih kolona, zabranjuju se okupljanja na otvorenom ispred HNK u Zagrebu, ali ne zabranjuju se crkvene mise, često bez maske i distance, kao što je to odlučila Slovenija.

Članovi Stožera toliko su se uživeli u svoju medijsku i političku popularnost, u pevanje s balkona i crteže Supervilija, da nemaju snage doneti nijednu konkretnu, nepopularnu, a naročito dalekosežnu odluku.

Svako za sebe

A čak i onda kad je pokušavaju doneti, otpori su sve veći i nepoverenje sve snažnije, jer je stožer svojom politizacijom i interesnim kompromisima totalno prokockao svoj kredibilitet. Niko se više ni ne osvrće na preporuke. Svako je za sebe.

Hrvatska "pleše s virusom" uz muzičku podlogu orkestra na Titaniku.

Drugi mandat na vlasti redovno vodi u ponor.

Ivu Sanadera pokosila su mafijaška ubistva, svetska finansijska kriza, epidemijska korupcija, samodovoljnost, bahatost i pohlepa.

Andreja Plenkovića trenutno kose korupcija, korona, terorizam i radikalizam, socijalno nezadovoljstvo i društvena frustracija, dok on ratuje s izmišljenim protivnicima i svađa se oko izmišljenih problema. Teško je uopšte zamisliti da bi trebao izdržati još tri godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.