UMRO SLOBODAN BEROŠ! Bio je političar, socijalista i veliki naučnik
Umro Slobodan Beroš, Foto: Printscreen

ODLAZAK

UMRO SLOBODAN BEROŠ! Bio je političar, socijalista i veliki naučnik

U 61. godni života, postao je otac devojčice Ane u vezi s 23 godine mlađom naučnicom

Objavljeno:

Noćas je preminuo bivši splitski gradonačelnik, naučnik, profesor, prof. dr. Slobodan Beroš.

Rođen je u Splitu, 15. novembru 1945. godine.

Na dužnosti splitskog gradonačelnika bio je od juna 2002. do avgusta 2003. kada ga je, temeljem dogovora tadašnje koalicije levog centra, zamenio Miroslav Buličić. U Beroševom mandatu konsolidovane su gradske finansije, a u to vreme, odbio je i projekt AFCO, na što je on bio ponosan.

Godine 2010. postao je predsednik Gradske organizacije Socijalističke partije Hrvatske (SPH).

Tehničku školu u Splitu završio je 1964. godine, a 1969. i Elektrotehnički fakulte Split, 1975. godine na splitskom Fakultetu elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje stiče magistarsku titulu, a 1982. doktorirao je na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Bio je zaposlen na splitskom FESB-u, a usavršavao se i na Max-Planck institutu za ekstraterestričku fiziku u Garčingu kraj Minhena u Nemačkoj te na Univerzitetu u Kaliforniji. Uže područje interesa bili su mu fizika, akcelaratori, automatizacija i vođenje proizvodnih procesa, digitalno upravljanje, digitalna instrumentacija i obradba signala, optoelektronika.

U 61. godni života, postao je otac devojčice Ane u vezi s 23 godine mlađom naučnicom s Hemijsko-tehnološkog fakulteta, Oliverom Politeo. Oboje imaju po sina iz ranijih brakova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dalmatinskiportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.