MILAN JE OSETIO ČUDAN BOL DOK JE IGRAO FUDBAL: Onda je počela AGONIJA koja traje 4 godine! VIDIM CRVIĆE ISPOD KOŽE
Milan Barić, Foto: Printskrin facebook

JEZIVO

MILAN JE OSETIO ČUDAN BOL DOK JE IGRAO FUDBAL: Onda je počela AGONIJA koja traje 4 godine! VIDIM CRVIĆE ISPOD KOŽE

Dok sam igrao fudbal, osetio sam čudan bol u grudima, na levoj strani. Mislio sam da je od napora, ali kada sam video da se ne povlači, otišao sam kod lekara i tako je počela moja agonija

Objavljeno: 16.09.2020. 22:37h
  • 1

Tako svoju priču za 24sata.hr počinje stolar Milan Barić (34) iz Đulovca pored Virovitice, koji se suočio sa vrlo čudnim problemom. Naime, nakon niza pregleda, konačno je otkrio šta mu se dešava - u pitanju je toksokarijaza, bolest koju izaziva parazit Toxocara, a prenose ga životinje poput pasa i mačaka. Milan je jasno video da mu nešto mili pod kožom, ali niko mu nije verovao.

- Kako sam u međuvremenu oboleo od lajmske borelioze koju prenose krpelji, a koja može da napadne i nervni sistem, mnogi su verovali da umišljam da vidim crve pod kožom. Dobio sam razne savete u poslednje dve godine od lekara, i od kolega, prijatelja. Jedna lekarka savetovala mi je da probam da ga uhvatim, pa sam, kad je taj put izašao baš pod kožu, uzeo tri igle, povezao ih poput češljića i zabio ih u parazita. Dok sam stigao u Hitnu, povukao se. Mene su gledali s čuđenjem i zezali me da to nije parazit nego da sam sebi instalirao tranzistor - kaže Milan.

Problem je bio u tome što na ultrazvuku ti crvići nisu bili vidljivi. Davao je krv i stolicu na analizu, pokušavao da dokaže da ne umišlja i ništa. Kod lekara je otišao kada je jedan simptom postao neizdrživ, a to je bol u očima.

- Oči su me užasno pekle i, kad sam otišao na pregled, lekarka me je odmah poslala na test na toksokarozu i toksoplazmu. Ne znam šta je videla u mojim očima pa je zatražila taj test, ali nalaz na toksoplazmu bio je negativan, dok se toksokaroza pokazala pozitivnom - ističe Milan.

Njegova borba trajala je četiri godine dok konačno nije ustanovljeno šta mu je. Dotle, borio se sa svim mogućim simptomima.

- Povremeno su mi se javljale glavobolje, mučnina i vrtoglavica i gubitak koncentracije. Pre oko godinu dana bolovi su postali neizdrživi - priča Milan.

Dobio je na kraju i terapiju, ali problem je i dalje tu.

- Stanje mi se malo poboljšalo, ali su paraziti i dalje ostajali u telu, pa ih povremeno mogu napipati na levoj strani grudi ispod ključne kosti. Najbolje se vidi dok prelazi preko ključne kosti. Izgleda poput gliste i tvrdo je. Širine je dva milimetra, a dužina je više od 10 centimetara. Kad stisnem ispod prsta osetim kako gmiže, odnosno beži od pritiska. U zadnjem delu je tanji i mislim da je to parazitov rep – kaže Milan, koji se sa simptomima i dalje bori, a kaže i da nije siguran kako je bolest uopšte dobio.

- Pre četiri godine me je mačka izgrebala do krvi, a bila je bolesna, oči su joj bile sasvim krmeljive. Moguće je da sam se tada zarazio, ali nikada neću znati sa sigurnošću - kaže on.

Šta je toksokarijaza?

Toksokarijaza je posledica infestacije psećom glisticom Toxocara canis. Ljudi, najčešće deca, inficiraju se prljavim rukama, zemljom u kojoj se nalaze jaja Toxocarae canis ili ingestijom kontaminirane hrane. Iz jaja se u digestivnom traktu deteta {najčešći bolesnici su deca između 2. i 4. godine} razvija larva koja hematogeno dospeva do oka, pluća, centralnog nervnog sistema i jetre.

Toksokarijaza se manifestuje kao sistemska bolest (visceralna larva migrans) i -kao očna toksokarijaza. Za razliku od sistemske toksokarijaze koja predstavlja tešku sistemsku infekciju, očna toksokarijaza javlja se kod zdrave dece.

Osnovni izvori zaraze za ljude su:

zagađenost zemljišta jajima toksokare,

kontakt sa zemljištom,

dlaka životinja,

zagađenost prehrambenih proizvoda,

zaražena voda,

nedovoljno termički obrađeno meso (kokošije, golubovi, svinje, divljač,...) kod kojih takođe ide proces migracije larvi, posle ulaska jaja sa hranom u organizam

prljave, neoprane ruke.

Bonus video:

(Espreso.rs/Žena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media