PORODIO ŽENU U KUĆI JER NE VERUJE LEKARIMA: Ceo region priča o ovom slučaju
Slučaj iz Slavonije, Foto: Profimedia

U PORODIČNOJ KUĆI

PORODIO ŽENU U KUĆI JER NE VERUJE LEKARIMA: Ceo region priča o ovom slučaju

Ne veruju lekarima i lekovima, nego se leče alternativnim metodama

Objavljeno:

Bio je to dan kao i svaki drugi u toj slavonskoj bolnici sve do trenutka kada se pojavio mladi bračni par s bebom u naručju. Njih su dvoje doveli bebu kako bi im bolnica izdala potvrdu na temelju koje bi dete mogli upisati u matičnu knjigu rođenih. Prethodno su pokušali dete prijaviti u Uredu državne uprave, gde im to nisu mogli napraviti jer nisu imali potvrdu iz bolnice da je dete rođeno kod njih. Problem se pojavio kada su u razgovoru s njima lekari doznali da dete uopšte nije rođeno u bolnici te da je rođeno pre samo desetak dana. Pripadaju verskoj zajednici

Navodno je dete rođeno u porodičnoj kući, a suprug je sam porodio suprugu. On je prerezao i podvezao pupčanu vrpcu pa čak i izvadio posteljicu. Danima posle dete i majka bili su u kući bez lekarske pomoći. I ova poseta bolnici nije bila radi pregleda deteta ili majke, nego samo kako bi se ime deteta moglo upisati u matičnu knjigu rođenih. Iz bolnice smo saznali da su u razgovoru s roditeljima lekari doznali pojedinosti o porođaju, ali i da pripadaju nekoj verskoj zajednici.

Ne veruju lekarima i lekovima, nego se leče alternativnim metodama. Kazali su lekarima kako će u slučaju bolesti dete lečiti alternativnim metodama i da ga neće voditi u bolnicu.

- Neverovatno mi je takvo što čuti u 2020. godini, a najbliža je bolnica samo na pola sata vožnje. I u ovom slučaju je moglo biti tako. Sreća je u svemu tome da su i dete i majka preživeli jer je sve moglo završiti tragično i za dete i za majku. Porođaj nije nimalo jednostavan i bezazlen, posebno kada se radi o prvom detetu, kao u ovom slučaju. Porođaj može početi iznenada i da se obavi u domu, ali se moraju odmah nazvati lekari, pozvati hitna kako bi se i dete i majka zbrinuli. Ovakvo što je više nego opasno – rekla nam je jedna vukovarska doktorka koju smo upoznali s ovim slučajem.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/JAWAD JALALI

Zbog toga je sa slučajem upoznat i Centar za socijalnu rad koji je žurno, dva dana posle, uz asistenciju policije, od roditelja privremeno oduzeo dete i zbrinuo ga na sigurno. Iz Centra nam na naš upit o ovome slučaju nisu mogli dati nikakve preciznije informacije pozivajući se na zaštitu ličnih podataka te obvezu čuvanja službene tajne.

“Što se tiče postupanja Centra za socijalni rad u postupcima porodičnopravne zaštite dece, možemo istaknuti da Centar za socijalni rad postupa skladno sa odredbama Obiteljskog zakona te se uvek prvenstveno vodi zaštitom prava i dobrobiti dece”, stoji u odgovoru centra.

Policija pomagala

Objašnjeno nam je i da je svaki slučaj poseban, da se postupa individualno tako da nema pravila koliko će dete dugo biti privremeno oduzeto roditeljima, gde će biti zbrinuto i slično. Svi dalji koraci pomno će se pratiti, pri čemu će svaka dalja odluka dobro biti odmerena radi dobrobiti deteta. U celi se slučaj uključio i sud. Oduzimanje deteta potvrđeno nam je i iz policije, odakle navode kako je reč o meri koju je trebalo hitno provesti. Sve je, ističu, prošlo bez problema, a policija samo pomogla u celom slučaju. Od poznanika mladog bračnog para saznajemo da ni oni ne znaju kojoj verskoj skupini pripadaju, šta propagiraju i za što se zalažu. Kažu i kako su oboje bili druželjubivi, izlazili, trenirali… Otkad su dio te zajednice, više ih uopće ne viđa niti se čuje s njima. Govori nam i o krštenjima u ledenim vodama Dunava u decembru.

– Bili smo jako dobri, ali sada uopšte nismo u kontaktu. Probao sam u više navrata s njima kontaktirati, ali mi uopće ne odgovaraju. Znam da je u nekoj vjerskoj zajednici, ali ne znam kojoj. Znam samo da je muž jako „zabrijao“. Ovo s detetom im nikako neće pomoći – preneo nam je jedan njihov prijatelj, koji ne krije da je zbog svega i više nego zabrinut.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.