KATASTROFALNE VESTI ZA HRVATSKU! Upravo su im stigli podaci o ekonomiji, KORONA IH VRAĆA U SREDNJI VEK!
Šest analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u proseku su očekivali pad BDP-a za 13,9 posto na godišnjem nivou, Foto: AP

LOŠE VESTI

KATASTROFALNE VESTI ZA HRVATSKU! Upravo su im stigli podaci o ekonomiji, KORONA IH VRAĆA U SREDNJI VEK!

Pad u drugom tromesečju veći je od očekivanja analitčara

Objavljeno:

Hrvatska privreda pala je u drugom tromesečju 15,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je njegov najveći pad od kada se vode ti podaci, a posledica je korona-krize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 15,1 posto na godišnjem nivou, što je njegov prvi pad od polovine 2014. godine.

To je i najveći pad od 2000. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8 posto zabležen je u prvom tromesečju 2009. godine, na početku globalne finansijske krize.

Pad u drugom tromesečju veći je od očekivanja analitčara.

Šest analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u proseku su očekivali pad BDP-a za 13,9 posto na godišnjem nivou, a njihove procene pada kretale su se u rasponu od 12 do 17 posto.

Oštar pad privrede u drugom tromjesečju posledica je pandemije koronavirusa i restriktivnih mera usmerenih na suzbijanje virusa, što je paraliziralo privrednu aktivnost od druge polovine marta do kraja aprila.

Rekordan pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom ovogodišnjem tromjesečju direktna je posledica karantina, u kojoj je hrvatska privreda biloa“zaključana”, a ekonomska je aktivnost svedena na minimum. Usledilo je postupno “otključavanje" privrede, tokom kojeg su restriktivne mere ublažavane, ali mnoge firmeto nisu ni dočekale, s obzirom na to da su u vreme lockdowna u potpunosti ostale bez prihoda.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.