UHAPŠEN HRVAT KOJI JE 10 GODINA UNIŠTAVAO AUTOMOBILE IZ SRBIJE! Svi su se začudili kad su pročitali njegovu PORUKU!
Foto: Policijska uprava Istarska

Zločin iz Mržnje

UHAPŠEN HRVAT KOJI JE 10 GODINA UNIŠTAVAO AUTOMOBILE IZ SRBIJE! Svi su se začudili kad su pročitali njegovu PORUKU!

Zbog sumnje da je počinio 18 krivičnih dela sa elementima zločina iz mržnje, protiv osumnjičenog se podneti krivična prijava nadležnom državnom sudu u redovnom postupku

Objavljeno:

Porečka policija dovršila je kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 77-godišnji hrvatski državljanin počinio 18 krivičnih dela, i to 16 krivičnih dela oštećenja tuđe imovine i dva krivična dela pretnje, a kod svih dela utvrđeno je da se radi o zločinima iz mržnje.

Muškarcu se sumnjiči da je navedena krvična dela počinio od 2010. do 2020. godine, a njegova meta bili su automobili sa srpskimregistracijama. Osumnjičeni je u navedenom vremenskom periodu oštetio 16 automobila koji su bili parkirani na parkiralištima u sklopu turističkih naselja na području Poreča, na parkinzima u Červar Portu i na parkinzima tržnih centara. U većini slučajeva automobile je oštećivao šrafcigerom, u dva slučaja koristio je i sprej. Osim oštećenog vozila, žrtve je ispod brisača dočekao i papirić sa porukom mržnje na osnovnu srpske nacionalne pripadnosti, što je kod njih izazvalo neprijatnosti. U dva slučaja, osumnjičeni nije oštetio vozila, ali je na automobilima ostavio preteće poruke sa elementima govora mržnje.

1 / 2 Foto: Policijska uprava Istarska

Samo ove godine osumnjičeni je počinio četiri krivična dela. Prvo je početkom avgusta oštetio Škodu, parkiranu u ulici Nikole Tesle i Fiat, parkiran na parkiralištu tržnog centra u Ulici Mate Vlašića. Sredinom avgusta oštetio je još jednu Škodu, parkiranu u obali Sv. Martin, a poslednje krivično delo počinio je 24. avgusta, kada je na parkiralištu istog tržnog centra oštetio Pasata. U svim slučajevima vlasnike je dočekala neprijateljska poruka i materijalna šteta od nekoliko stotina evra. Policijski službenici su intenzivnim operativnim radom utvrdili da je počinitelj 77-godišnji muškaraca te su obavljenim pretragama kod njega pronašli predmet kojim je oštećivao vozila i blokove iz kojih je cepao papiriće na kojima je ostavljao poruke. Osim toga, pronašli su i pištolj Welten Wafen W. Germany sa pripadajućim šaržerom i municijom. Sobzirom da muškarac nema dozvolu za pištolj, protiv njega će se podneti krivična prijava nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o "nabavi i posedovanju oružija građana." Zbog sumnje da je počinio 18 krivičnih dela sa elementima zločina iz mržnje, protiv osumnjičenog se podneti krivična prijava nadležnom državnom sudu u redovnom postupku.

Na jednoj poruci je on napisao sledeće:

"Dolazite u Hrvatsku, a najviše u Istru, ali ovde nećete biti sigurni. Srbima treba zabraniti ulazak u Hrvatsku u narednih 500 godina! Vi ste krvoločan narod. Ugledajte se na Hrvatsku i Nemačku, koje su priznale neke loše poteze u istoriji. Nemačka je platila ratnu štetu svima i suočila se sa istinom. A Srbi?"

Bonus video:

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.