PREDSEDNIK HRVATSKE NA MESTU GDE SU HRVATI POBILI SRBE: Dug časti prema onom što se dogodilo pre 25 godina
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

bolje ikad

PREDSEDNIK HRVATSKE NA MESTU GDE SU HRVATI POBILI SRBE: Dug časti prema onom što se dogodilo pre 25 godina

"Postoji cena i obziri koji se moraju poštovati", ocenio je Milanović, dodavši da užas izaziva ubistvo šest nedužnih i starih meštana Grubora, i to je najveća šteta

Objavljeno:

Predsednik Zoran Milanović izjavio je da je današnja komemoracija srpskim civilnim žrtvama rata u Gruborima neka vrsta duga časti prema onome što se dogodilo pre 25 godina, dodavši da je to u njemu tada izazivalo moralni užas."Lako je sada govoriti nakon 25 godina da za ovo niko nije lično odgovarao. Zna se otprilike ili skoro tačno koja je jedinica bila ovde tog dana", kazao je Milanović.

Dodao je da je prvi put o Gruborima čitao 1995. u Njujork tajmsu.

"Razmišljao sam šta je tu gore, je li nešto što se graniči s ;moralnom katastrofom, a to još uvek nije, nešto što je zlo samo po sebi gore od banalnosti zla, ili šteta koja je to nanela hrvatskoj državi", rekao je Milanović.

Ocenio je da je gore ono prvo jer šteta koju država sama sebi nanese ili nanesu ljudi koji u njeno ime deluju, jeste nešto što nije apsolut, jer država ne može biti pod svaku cenu.

"Postoji cena i obziri koji se moraju poštovati", ocenio je Milanović, dodavši da užas izaziva ubistvo šest nedužnih i starih meštana Grubora, i to je najveća šteta.

Šteta hrvatskoj državi je takodje velika, rekao je Milanović. Ona je nagrdila reputaciju države koja je napadnuta i koja do tada nije bila loša. Kompromitovala je ugled i jedne jedinice hrvatske policije, specijalne policije, koja je uspela ceo rat da radi, bori se, izlaže se pogibelji na junački i pošten način.

"Vreme je za normalno u nama što postoji u svakom čovjeku. Dobro, pitomo i naivno. Dosta je bilo onoga što je obeležavalo odnose dva naroda, dve nacije kojima je teško u Evropi naći dve sličnije i sa najvećim brojem dodira. To nisu ni Česi ni Slovaci, a ni Švedjani i Norvežani. To smo mi, Hrvati i Srbi, naši susedi", istakao je Milanović.

Milanović je obraćanje završio stihovima pesme "Ostajte ovde" srpskog pesnika Alekse Šantića, rodjenog u Mostaru.

U selu Grubori kod Knina održana je komemoracija za srpske civile ubijene posle akcije "Oluja", a prethodno je održana i komemoracija srpskim žrtvama u Plavnu.

Pored Milanovića, komemoraciji su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsednik Vlade za društvene delatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, državni sekretar u Ministarstvu uprave Darko Nekić i državni sekretar Centralne državne kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Izaslanik predsednika Srbije za pitanje nestalih Veran Matić takodje je prisustvovao komemoraciji, kao i ;saborska zastupnica srpske manjine Anja Šimpraga, Eugen Jakovčič iz dokumentacionog centra "Documente" i generali Hrvatske vojske u penziji Luka Djanko i Veselko Gabričević.

Pedsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas licemernim prisustvo zvaničnika Hrvatske na komemoraciji ubijenim srpskim civilima u zaseoku Grubori kod Knina.

foto: Fonet

Kako se navodi u saopštenju, Linta je naveo da je prisustvo predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, dvojice potpredsednika Vlade Hrvatske Tome Medveda iz HDZ-a i Borisa Miloševića iz SDSS-a i predsednika SDSS-a Milorada Pupovca na toj komemoraciji licemerno, kao i prisustvo svakoga ko je proslavljao akciju "Oluja".

"Svako ko u Кninu 5. avgusta proslavlja proterivanje i ubijanje Srba i ko smatra i priznaje da je 'Oluja' bila oslobodilačka, legitimna i pravedna vojna akcija taj nema nikakvo moralno pravo da dodje u Grubore ili bilo koje drugo mesto u Hrvatskoj na kome su ubijani srpski civili i ratni zarobljenici", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ocenio da "nije moguće" istovremeno proslavljati zločinačku akciju "Oluja" i odavati počast stradalim Srbima.

Dodao je da je interes Hrvatske bio da politički predstavnici Srba priznaju "Oluju" i da se sistematsko uništavanje krajiških Srba svede na nekoliko desetina ubijenih srpskih civila i da se kaže da su u pitanju izolovani incidenti.

"Dobro je poznato da je u presudi Medjunarodnog suda pravde u Hagu, po hrvatskoj tužbi i srpskoj protivtužbi, iz 2015. godine jasno rečeno da je tokom i posle 'Oluje' izvršen masovan zločin nad Srbima i da se ne može govoriti o zakonitoj akciji", naveo je Linta.

Prema njegovim rečima, nije moguće govoriti o bilo kakvoj pravoj normalizaciji odnosa sa zvaničnim Zagrebom, dok god se Hrvatska ne suoči sa svojom "ustaškom i zločinačkom prošlošću", dok ne prihvati istinu i dok se ne okrene budućnosti.

Kako je naveo, to izmedju ostalog znači da Hrvatska odbaci "lažni mit o srpskoj agresiji" i prihvati da je režim Franje Tudjmana glavni krivac za rat, kao i da prestane da slavi zločinačku akciju "Oluja" i druge zločinačke akcije.

Linta je ocenio da je za normalizaciju odnosa potrebno da Hrvatska kazni vojne komandante, na čelu sa Antom Gotovinom, za masovne zločine nad Srbima, da reši pitanje nestalih Srba, vrati imovinska i druga prava proteranim Srbima i prestane sa hapšenjima i sudjenjima pripadnicima Vojske i policije RSK na osnovu lažnih dokaza.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.