25 GODINA OD MASAKRA U SELU GRUBORI: NAJSTRAVIČNIJI zločin HRVATSKIH SNAGA za koji niko nije ODGOVARAO! (VIDEO)
Tog dana zapaljena je 21 kuća, svi stogovi sena i deteline, sve staje i sva stoka i u kućama i po polju, Foto: Printscreen

jezivo

25 GODINA OD MASAKRA U SELU GRUBORI: NAJSTRAVIČNIJI zločin HRVATSKIH SNAGA za koji niko nije ODGOVARAO! (VIDEO)

U Gruborima je do 4. avgusta 1995. živelo oko 70 ljudi

Objavljeno:

Dokumentacioni centar Veritas saopštio je da je danas 25 godina od zločina u selu Grubori, u kojem su hrvatske snage ubile šest mahom starijih nenaoružanih civila, niko nikada nije odgovarao.

Veritas je podsetio da su pripadnici hrvatske Specijalne policije 25. avgusta 1995. godine upali u selo Plavno kod Knina i u zaseoku Grubori ubili sve meštane koji nisu izbegli nekoliko nedelja pre toga, u akciji Oluja.

Ubijen je i zapaljen u svojoj kući Jovan Grubor (73), na livadi gde je čuvao krave zaklan je Jovo Grubor (65), dok je njegova majka Marija (90) ubijena i zapaljena u kući. Miloš Grubor (80) ubijen je u spavaćoj sobi u pidžami, dok su Djuro Karanović (45) i Milica Grubor (51) ubijeni iz vatrenog oružja i pronadjeni na livadi sa iskasapljenim licima.

U Gruborima je do 4. avgusta 1995. živelo oko 70 ljudi. Nakon Oluje ostalo je njih 13, a tog dana sedam stanovnika je otišlo da se registruje kod Unprofora, što im je spasilo živote.

Tog dana zapaljena je 21 kuća, svi stogovi sena i deteline, sve staje i sva stoka i u kućama i po polju.

U selu Plavnu u avgustu 1995, uključujući i šest žrtava iz Grubora, ubijen je ukupno 31 meštanin srpske nacionalnosti, prosečne starosti veće od 70 godina, medju kojima je devet žena, a Veritas navodi da za ta ubistva niko nije odgovarao.

"Potomci i sunarodnici ubijenih Gruboričana preko Veritasa poručuju hrvatskim vlastima i Srbima koji ih trenutno predstavljaju u Hrvatskoj da nemaju ništa protiv bilo čijeg dolaska na komemoraciju, ali bi mnogo više voleli da je u prethodnih 25 godina neko i osudjen za ovaj nesporan ratni zločin", navela je ta organizacija.

U zaseoku Grubori danas niko ne živi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.