GOTOVA SEZONA! Na granicama velike kolone, turisti žele da ODU IZ HRVATSKE ŠTO PRE
Letovanje / Ilustracija, Foto: Profimedia

NI TURISTIMA NIJE LAKO

GOTOVA SEZONA! Na granicama velike kolone, turisti žele da ODU IZ HRVATSKE ŠTO PRE

Prema pisanju londonskog "Dejli mejla, u Hrvatskoj letuje oko 20.000 britanskih turista

Objavljeno:

Nakon što je Velika Britanija zbog pogoršane epidemiološke situacije stavila Hrvatsku na crvenu listu, brojni britanski turisti pokušavaju da uhvate poslednje letove da bi izbegli dvonedeljni karantin, o čemu svedoče i fotografije sa splitskog aerodroma objavljene u britanskim medijima, piše zagrebački "Večernji list".

Prema pisanju londonskog "Dejli mejla, u Hrvatskoj letuje oko 20.000 britanskih turista.

"Večernji" konstatuje da vest o stavljanju Hrvatske na crvenu listu nije oduševila ni hrvatske turističke radnike, kao ni sve one koji su isplanirali put u Hrvatsku.

Predstavnica HTZ u Velikoj Britaniji Darija Rerić je odluku te zemlje da Hrvatsku stavi na crvenu listu ocenila razočaravajućom, dok dubrovački gradonačelnik Mato Franković tvrdi da je taj grad i dalje siguran za turiste.

Gužve na granicama

Na beg iz Hrvatske nisu nisu se odlučili samo britnaski turisti, a kako javlja Hrvatski autoklub (HAK) gužve su na većini graničnih prelaza. HAK javlja da su najveće gužve na graničnim prelazima sa Slovenijom, posebno na graničnom prelazu Macelj, kao i na putevima prema Maclju.

- Pojačan je promet i na Istarskom ipsilonu prema GP Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu i pojedinim graničnim prelazima. Vozačima savetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putu te održavaju sigurnosni razmak između vozila - javlja HAK.Prema najnovijim informacijama HAK-a, na graničnim prelazima Macelj, Plovanija i Kaštel stvorile su se kilometarske kolone i čeka se više od sat i po. Kolona teretnih vozila na Maclju je ogromna i čeka se preko tri sata.

Prema najnovijim informacijama HAK-a, na graničnim prelazima Macelj, Plovanija i Kaštel stvorile su se kilometarske kolone i čeka se više od sat i po. Kolona teretnih vozila na Maclju je ogromna i čeka se preko tri sata.

Gužve su i na granici prema BiH, gde se takođe čeka oko sat i po.

Na graničnim prelazima s Mađarskom je situacija obrnuta - nema čekanja na izlaz iz Hrvatske, ali se na ulaz u Hrvatsku čeka oko pola sata.

Odlaze i Slovenci

Zbog jučerašnje najave o obaveznom karantinu pri povratku u svoju državu, dve su slovenačke porodice, i pre nego što je predveče doneta konačna odluka o stavljanju Hrvatske na crvenu listu, za RTL kazale da će Hrvatsku napustiti sutra ujutro.

- To ne možemo da priuštimo zbog posla. Mogli bismo da budemo primorani da idemo u dvonedeljni karantin. To bi naš poslodavac mogao da sankcionišem, mogli bismo da ostanemo bez posla, ne mogu da mislim na najgore - poručio je Niko Petrović iz Slovenije.

Odluku svoje vlade poštuju iako je ne smatraju opravdanom jer je Istarska županija, tvrde, sasvim sigurna destinacija.

- Triput sam išao do Pule i svi nose maske, svi se toga pridržavaju, ne vidim da je to neki problem - izjavio je Dean iz Slovenije.

Najtužnija su deca koja su očekivala još dve nedelje sunca i mora.

- Sve je bilo u redu, već smo dosta dugo ovde, nažalost, moramo da idemo kući - kazali su Gašpar, Matic, Patrik i Nejc iz Slovenije.

Portparol slovenačke vlade za korona virus Jelko Kacin izjavio je da Hrvatska jeste na crvenoj listi Slovenije, ali da će imati poseban status kao da je, kako je rekao, na žutoj.

- Hrvatska jeste crvena, ali pošto je to direktan sused naše zemlje, ona ima poseban status. Zato je dogovoreno i sve u vezi rezima prelaženja, znači tranzita, dnevnih migracija zaposlenih na obe strane granice, sedmičnih migracija, učenika koji odlaze i vraćaju se u školu dnevno kako god. Sve to je dogovoreno, zapravo Hrvatska ima status kao da je još uvek žuta u tom smislu - rekao je Kacin.

foto: Profimedia

Dodao je da u slučaju službenog puta, na primer, neće ići u režim crvene liste, s tim da se osoba mora vratiti u roku od 24 sata svojoj kući. Potvrdio je da je slovenačka vlada razmatrala mogućnost stavljanja pojedinih regija u Hrvatskoj na crvenu listu.

Primetio je, međutim, da se u Hrvatskoj situacija sa korona virusom tako brzo pogoršava da to više jednostavno nema smisla niti je moguće.

- Hrvatska je u sredu bila s 41,7 zaraženih na 100.000 stanovnika - rekao je Kacin za hrvatski portal "Vijesti".

Rekao je i da Hrvatska neće biti vraćena automatski na žutu listu kada bude imala ispod 40 zaraženih na 100.000 stanovnika.

- Ne automatski. Taj trend je moguć, mi se nadamo da će se to uskoro dogoditi, ali to nije moguće pre sedam ili 14 dana. Takva je praksa i iskustva svih država u EU - kazao je Kacin, koji inače ima kuću na Krku.

Bio je, kaže, na Krku prošlog vikenda, ali sada, kada je Hrvatska na crvenoj listi, on kao portparol vlade prvi to mora da poštuje.

Podsetimo, Hrvatska je juče oborila neslavni rekord po broju novoobolelih, za 24 sata prijavila je 255 slučajeva, a dan pre toga je prijavljeno 219.

Austrija, Velika Britanija i Srbija stavile su Hrvatsku na crvenu listu, dok je Nemačka na listu rizičnih područja dodao dve hrvatske županije - Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. Italija su upozorili svoje građane da ne putuju u Hrvatsku.

foto: Filip plavčič

"Sa sezonom je gotovo"

Direktor Hrvatske centrale za turizam u Frankfurtu Romeo Dragikio za agenciju Dpa kaže kako hrvatski turizam strahuje od opšteg upozorenja za putovanja u Hrvatsku.

- To bi nas teško pogodilo: Nemci su naši gosti broj jedan - rekao je on, prenosi "Dojče vele".

U Hrvatskoj je trenutno oko 180.000 gostiju iz Nemačke, ali ih je većina na severu, u Istri, na Kvarneru i tamošnjim ostrvima. Dragikio podseća kako je tamo razmerno malo aktivnih slučajeva korone. Ali ovo upozorenje ne znači ništa dobro za hrvatski turizam: naroćito kad je reč o jugu Jadrana i kad je reč o Nemcima, sa sezonom je gotovo.

Podsetimo, nakon što su čuli kako Austrija uvodi restrikcije za povratnike iz Hrvatske tako su se i pojedini Nemci, u strahu od gužvi i čekanja na granici, proteklog vikenda pridružili stotinama austrijskih državljana.

- Naši nemački gosti prepali su se zbog novih mera u Austriji i pobegli tri dana ranije iz unapred plaćenog apartmana. Čak ih nije bilo briga za lovu... Samo im je bilo važno da krenu kući. Čim pročitaju kako nešto više nije sigurno, zavlada panika, gledaju što pre da zbrišu - kazao je jedan stobrečki iznajmljivač "Slobodnoj Dalmaciji" nakon što su jedan od njegovih apartmana prošle subote iznenada napustili gosti iz Nemačke.

Kakve su posledice austrijskih mera za povratnike s letovanja u Hrvatskoj i onih koji iz te srednjoevropske države tek nameravaju da doputuju na Jadran, najbolje svedoči primer bolskog hotela "Bretanida", u vlasništvu Austrijanaca, koji će zatvoriti svoja vrata krajem ove nedelje, piše Slobodna Dalmacija.

– Nažalost, nedavno nametnute mere (upozorenja o putovanjima) nekih zemalja i povećan broj aktivnih slučajeva KOVID-19 u Dalmaciji predstavljaju zaista nerešive zadatke. Iako su nam naši prijatelji i partneri, kao i stalni gosti, i dalje odani, nemoguće je garantovati redovno poslovanje na temelju postavljenih standarda kao jednog od vodećih "all inclusive" turističkih naselja u Hrvatskoj. Osim toga, neizvesna je situacija u vezi s daljim nepovoljnim merama, a ne jenjavaju ni objave u medijima koje vode do dodatnih otkazivanja naših gostiju. Iz tih smo razloga, teška srca, odlučili da zatvorimo "Bretanida Resort" krajem ove nedelje. Nije to bio lak korak za sve nas, ali zdravlje i sigurnost naših gostiju i zaposlenika su na prvom mestu – kazao je za "Slobodnu Dalmaciju" Alfred Hakl, generalni menadžer "Bretanida Resorta".

foto: profimedia

Nemci najbrojniji

Tokom poslednjeg vikenda u Hrvatskoj ostvareno je više od dva miliona noćenja, pokazuju prvi podaci eVisitor, a od 14. do 16. avgusta zabeleženo više od 312 hiljada dolazaka.

Među najposećenijim destinacijama u avgustu su Rovinj, Poreč, Split, Medulin, Crikvenica, Dubrovnika, Umaga, Zadar, Pula i Novalja.

– Mi smo negde na 60 posto u odnosu na prošlogodišnje rezultate – kaže Alijana Vukšić direktor splitske Turističke zajednice.

U dosadašnjem delu avgusta najviše je turističkih dolazaka ostvareno s nemačkog tržišta, njih oko 392 hiljada što u odnosu na isto razdoblje lane predstavlja rast od jedan posto. Drugi po brojnosti u istom razdoblju su domaći gosti s 294 hiljada dolazaka, što predstavlja rast od 22 posto u odnosu na prošlu godinu, a slede ih Slovenci s 221 hiljada dolazaka, što je više za šest posto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.