ISPRAVLJAJU SRAMNU ISTORIJU: Spomenik Tesli posle tri decenije ponovo u Gospiću
Spomenik Nikoli Tesli biće vraćen u njegov rodni Gospić, Foto: Profimedia

VRAĆA SE

ISPRAVLJAJU SRAMNU ISTORIJU: Spomenik Tesli posle tri decenije ponovo u Gospiću

Spomenik Tesli u Gospiću je miniran tokom ratnih zbivanja 90-tih

Objavljeno:

Nakon 30 godina spomenik srpskog naučnika svetskog glasa Nikole Tesle biće vraćen u njegov rodni Gospić.

O tome je danas potpisan ugovor u Gospiću, koji predviđa da spomenik Tesli bude vraćen na novouređeni prostor ispred Kulturno-informativnog centra.

Ugovor je potpisao gradonačelnik Gospića Karlo Starčević sa predstavnikom firme Kameni Zid o izvođenju radova na uređenju trga ispred Kulturno informativnog centra (KIC), gde sledi postavljanje spomenika.

Vrednost tog ugovora je oko 1,8 miliona kuna.

Prva faza radova obuhvatiće uređenje staza, ogradnih zidova, urbane opreme i postavljanja postolja koje je identično postolju Teslinog kipa na slapovima Nijagare.

Nakon toga uslediće uređenje zelenih površina i hortikulture te ostali građevinski radovi, nakon čega će na novouređenom trgu biti postavljen Teslin kip, prenela je Hina.

Spomenik je predviđen u užem delu prostora KIC-a, u mirnoj zoni s nekoliko klupa i pešačkom površinom od kamene sipine. Spomeniku bi se dala važnost koja je u pravcu asocijacije na njegov rad, ali i na samu osobnost Nikole Tesle.

Oblikovanjem se prikazuje sklad starih i novih materijala te sklad prirodne forme i forme proizašle ljudskim delovanjem. Verujem da će park biti na čast svim građanima Gospića, izjavila je zamenica gradonačelnika Kristina Prša.

Spomenik Tesli u Gospiću je miniran tokom ratnih zbivanja 90-tih.

Grad Gospić je nakon rata dao da se izradi odlivak spomenika koji je rad poznatog vajara Frana Kršinića.

Takav spomenik nalazi se I na američkim slapovima Nijagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a odlivak spomenika koji je nekada bio na trgu u Gospiću, nalazi se u Livnici Akademije likovnih umetnosti u Zagrebu.

Odluku da se spomenik postavi ispred Kulturno Informativnog Centra donelo je Gradsko veće još 2014., međutim tek je ove godine Grad Gospić uspeo da obezbedi sredstava za realizaciju tog projekta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.