GOREĆE U PAKLU ZBOG OVOG ŠTO SU URADILI: Hrvati mučili medveda, NE PIŠE IM SE DOBRO
Medved / Ilustracija, Foto: Tanjug/Dragan Stanković

DNO DNA

GOREĆE U PAKLU ZBOG OVOG ŠTO SU URADILI: Hrvati mučili medveda, NE PIŠE IM SE DOBRO

Da li biste držali medveda u dvorištu?

Objavljeno:

Međunarodno udruženje za zaštitu životinja “Four Paws” raskinulo je saradnju s Hrvatskom jer je jednom ugostitelju i jednoj porodici u Markovcu Našičkom dozvolila da bez potrebnih uslova osnuju zoološki vrt i da zadrže medveda iako za to nisu ispunili propisane sulove, saopštili su Prijatelji životinja.

"Izuzetno smo zabrinuti što su hrvatske vlasti okrenule leđa zaštiti medveda i umesto toga legalizovale neprimerene objekte koji ne doprinose očuvanju niti ispunjavaju zakonske standarde EU u držanju životinja u zoološkim vrtovima", navodi se u izjavi šefice za spašavanje i zagovaranje zaštite divljih životinja u organicaciji “Four Paws” Barbare van Gene.

Navodi se i da je početkom 2020. Ministarstvo poljoprivrede, suprotno mišljenjima stručnjaka za medvede i pravno obavezujućem Memorandumu Sporazuma o saradnji, koji je potpisan 2018. s organizacijom za dobrobit životinja “Four Paws”, izdalo rešenja za zoološki vrt ugostitelju Željku Oreškoviću Macoli i obitelji Bizik u Markovcu Našičkog.

“Four Paws” izražava zabrinutost zbog izdavanja dozvola za zoološki vrt kod restorana "Macola" i za porodicu Bizik jer smatraju da oba objekta ne ispunjavaju zahteve evropske direktive koja se odnosi na držanje divljih životinja.

"Veterinarska inspekcija ne samo da nije sankcionirala te osobe i oduzela im medvede, što je po Zakonu bila dužna, nego ih je godinu dana kasnije nagradila i legalizovala njihove prekršaje utvrdivši da se Macola i Bizik mogu registrivati kao zoo-vrtovi", kažu Prijatelji životinja.

Da li bi držali medveda u dvorištu?

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.