HRVATSKA LAŽIRA BROJKE O KORONI KAKO BI SPASLA TURISTIČKU SEZONU?! Šuška se, šuška...
Austrijski mediji pišu o mogućnosti da Hrvatska ne prijavljuje pravi broj obolelih, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ STRINGER

AUSTRIJANCI PIŠU

HRVATSKA LAŽIRA BROJKE O KORONI KAKO BI SPASLA TURISTIČKU SEZONU?! Šuška se, šuška...

Ističe se da je "sve više povratnika iz Hrvatske pozitivnih na koronu", na šta je upozorila I nemačka Agencija za zdravlje

Objavljeno:

Austrijski mediji pišu danas o mogućnosti da Hrvatska ne prijavljuje pravi broj obolelih od korona virusa zbog turističke sezone i ističu da se turisti na Jadranu zaražavaju, a da se testiraju tek po povratku kući.

Bečki dnevnici Prese i Klajne Cajtung objavili su tekst dopisnika za Balkan Tomasa Rosera u kojem se podseća da je jedno putovanje austrijskih maturanata u Hrvatsku završilo samoizolacijom.

Jedanaest od 18 maturanata iz nemačkog mesta Donzdorf, koje je na 'parti plaži' na Pagu dovela jedna putnička agencija iz Hamburga, pozitivno je u međuvremenu na korona virus. Još 50 osoba njihovih kontakta se znoji u karantinu usred leta", navodi se u tekstu.

Ističe se da je "sve više povratnika iz Hrvatske pozitivnih na koronu", na šta je upozorila I nemačka Agencija za zdravlje (Gesundheitsamt).

Navode,međutim, da se u Hrvatskoj ne može primetiti nikakva panika oko korone, a prenosi hrvatski portal Index.

Sarkastično se, kažu, samo konstatuje da se od početka meseca broj zaraženih kreće između "zavidno niskih 24 do 86 novih slučajeva u danu", dok je zvanični broj umrlih takođe veoma nizak.

Kako je moguće imati masovni turizam i držati epidemiju korona virusa pod kontrolom, pita se autor teksta u listu Prese.

Navodi se još da u Hrvatskoj trenutno boravi više od 660.000 turista "sa svih strana sveta", koji su ostvarili 1,8 miliona noćenja, kako je nedavno objavio i Index.

Pominje se i da je Jadrolinija uvela dodatne linije kako bi odgovorila na povećani broj turista, dok se lokalni mediji pitaju jesu li službene brojke "frizirane".

Austrijski mediji navode i da je mali broj testiranih razlog za zvanično niske brojke zaraženih u Hrvatskoj, te podsećaju da to često pominje i srpski predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodaju i da broj pozitivnih na korona virus uočljivo pada od sredine jula, ali nije stvar samo testova nego i činjenice da turisti u Hrvatskoj borave nedelju ili dve pa ne dobiju simptome dok su na odmoru, pa se njihovi pozitivni testovi se registruju u njihovoj domovini, u kojoj se testiraju po povratku sa odmora.

Hrvatskoj pomaže i to što ima puno apartmana, što "poboljšava epidemiološku situaciju na Jadranu", jer se tako virus teže širi, pišu austrijski mediji.

Ukazuju da hrvatski "party turizam" nije jako izražen i zapravo je ograničen na Pag.

Zaključuju da hrvatski epidemiolozi takođe upozoravaju da su noćni klubovi potencijalna žarišta pa se poduzimaju i nove mere.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.