KOMBINACIJA DVA VIRUSA U RUSKOJ VAKCINI BI MOGLA DA BUDE EFIKASNA! Čuveni imunolog o temi koja zanima SVE
Jonjić misli da bi ruska vakcina mogla imati efekat, Foto: Youtube printscreen

o ruskoj vakcini

KOMBINACIJA DVA VIRUSA U RUSKOJ VAKCINI BI MOGLA DA BUDE EFIKASNA! Čuveni imunolog o temi koja zanima SVE

Naime, koliko god in vitro rezultati govore da će sve biti u redu u smislu neutralizacije virusa, kad vakcina krene ‘u život’, u stvarni svet, situacija može biti drukčija- kaže Jonjić.

Objavljeno: 08:10h

U intervjuu za Jutarnji list, hrvatski imunolog Stipan Jonjić govorio je o ruskoj vakcini za korona virus i tome da li je bezbedna.

Kako komentarišete ovu rusku vakcinu i kako je moguće da se pojavilo u tako kratkom roku?

- Objektivno, platforma te ruske vakcine nije jedina jer se koristi i u nekim drugim projektima od njih dvestotinjak kojima je zajednički cilj doći do delotvorne vakcine. Dakle, Rusi su koristili rekombinantne adenovirusne vektore koji nose gene SARS CoV-2. Konkretno, gene koji određuju S protein pomoću kojeg se virus veže za ćelijei inficira ih. Rusi su zapravo koristili takva dva rekombinantna adenovirusa i očito dobili uspešnu indukciju imunološkog odgovora.

U čemu je onda problem?

- U toj priči čudno je da su izašli iz konteksta uvreženog ponašanja kad je reč o vakcinama koje, da bi bile prihvaćene, moraju proći sve faze ispitivanja koje se traže u naučnom svetu. Nisu oni izmislili ništa novo, ali je vrlo važno testirati vektorski kapacitet da ne bi nešto pošlo po zlu. Neizbežna je stepenica da takva vakcina prođe sve kritične tačke, a posebno treću fazu kliničkog testiranja.

Naime, koliko god in vitro rezultati govore da će sve biti u redu u smislu neutralizacije virusa, kad vakcina krene ‘u život’, u stvarni svet, situacija može biti drukčija. Mi ne znamo šta je još u toj vakcini jer ona se sigurno ne sastoji samo od vektora, već ima i dodatke za koje ne znamo šta mogu izazvati ako to ne ispitamo u različitim fazama ispitivanja. Svi ti podaci o rezultatima kliničkih ispitivanja moraju biti poznati regulatornim agencijama, a Rusi o tome nisu dali nikakve podatke.

I neke druge vakcine na kojima se radi imaju sličan način funkcionisanja?

- Istina je i da već poznato oksfordska vakcina funkcioniše na sličan način, samo što je upotrebljen drugi adenovirus. Problem je što ne znamo detalje učinka u drugoj fazi ispitivanja koju su Rusi navodno sprovodili od polovine juna. Inače, postojeće platforme za izradu vakcine mogu se grubo podeliti u četiri grupe.

Pored spomenute vektorske vakcine u visokoj fazi testiranja su i vakcine koje se temelje na imunizaciji pomoću sintetskih virusnih gena (RNK i DNK) koji su se dosad koristili uglavnom u istraživanju eksperimentalnih vakcina, ali je izgledno da će biti uspešni u zaštiti od Covida-19. Takođe, izolovani su antigeni ovog virusa koji su temelj nekih vakcina, a i klasične tehnologije na inaktiviranim virusima.

Međutim, nije dovoljna samo tehnologija?

- Strani antigenski materijal koji se unosi u organizam nije uvek predvidljiv, a da bi se saznalo šta će se događati moraju se raditi studije, a takve su studije vrlo skupe i uglavnom dugotrajne. Treća faza bi trebala pokazati zaštitni kapacitet i moguće štetne učinke.

Hoće li EMA odobriti to vakcinu pod trenutnim uslovima?

- Sigurno neće pod tim uslovima, odnosno sve dok Rusi ne dokažu da je vakcina efikasna i sigurna, ali i ne pristanu li napraviti dodatna istraživanja. Ali, ako u tome uspeju, međunarodna zajednica je vrlo pragmatična po tom pitanju i moguće je da će i ova vakcina ući u globalnu primenu nakon što se potvrdi pouzdanost. U trenutnim uslovima tu vakcinu neće registrovati nijedna nacionalna agencija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.