UMRO TONKO MAROEVIĆ: Ova vest je sve iznenadila
Tonko Maroević, Foto: Youtube printscreen

odlazak istoričara umetnosti

UMRO TONKO MAROEVIĆ: Ova vest je sve iznenadila

Istraživao je savremenu hrvatsku likovnu umetnost.

Objavljeno:

Kako javlja Dnevni Avaz, juče je u svom domu na Hvaru preminuo hrvatski književnik Tonko Maroević.

Tonko Maroević je rođen u Splitu 1941., a poreklom je iz Starog Grada na Hvaru. Diplomirao je komparativnu književnost i istoriju umetnosti te doktorirao temom Likovna umetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas.

Bio je naučni savetnik na Institutu za historiju umetnosti i profesor katedre istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bio je pesnik, esejista, prevodilac, ponajviše sa italijanskog jezika te istraživač savremene hrvatske umetnosti.

Dobitnik je nagrada Poeta oliveatus na manifestaciji Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što - baštinski dani (1997.), "Tin Ujević", za zbirku pesama "Trag roga ne bez vraga" (1988.) te Plaketa "Dobrojutro, more", sa pesničkih susreta u Podstrani (2011.).

Javio se zbirkama pesama u prozi Primjeri (1965.) i Slijepo oko (1969.) u okviru generacijske "razlogovske" poetike.

Sastavio je antologije hrvatskog pesništva 1971.–95. Uskličnici (1996.) i 1996.–2019. Svjetlaci (2019.) te antologije katalonskog pesništva Bikova koža (1987.) i Riječi za jedan lapidarij (2018.).

Istraživao je savremenu hrvatsku likovnu umetnost. Objaviljivao likovne kritike i rasprave u stručnim časopisima i novinama. Autor je i više monografija o hrvatskim umetnicima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.