BRUKA KOJOJ NEMA RAVNE: Ustaški kardinal Stepinac ima ULICU USRED NJUJORKA!
Stepinac dobio ulicu u srcu Njujorka, Foto: Profimedia

SRAMOTA

BRUKA KOJOJ NEMA RAVNE: Ustaški kardinal Stepinac ima ULICU USRED NJUJORKA!

Koliko je Hrvatska dijaspora jaka u Njujorku najbolje govori i činjenica da jedna gimnazija po Stepincu nosi ime

Objavljeno:

Zagrebački nadbiskup i kardinal Katoličke crkve u NDH za vreme Drugog svetskog rata, optuživan za progon i masovno pokatoličenje Srba Alojzije Stepinac. Za jedne svetac, za druge ratni zločinac ima, verovali ili ne ulicu u Njujorku?!

Dok se Hrvati bore da kanonoziju Stepinca, a Srbi da ospore tu odluku koju treba da donese Vatikan, u Njujorku je migracija Hrvatske, koja je dosta jaka u tim krajevima uspela da izdejstvuje da kardinal dobije svoju ulicu ili kako to nazivaju spomen mesto.

Koliko je Hrvatska dijaspora jaka u Njujorku najbolje govori i činjenica da jedna gimnazija po Stepincu nosi ime, a sada kardinal NDH ima i svoju ulicu.

Podsetimo hrvatska emigracija koja je nakon Drugog svetskog rata čudnim kanalima iz NDH, otišla u Njujork, neki od njih su tamo stigli i oim čuvenim pacovskim kanalima uspela da 1971. godine dobije čak i svoju crkvu u srcu Menhetna – poslovnom centru Njujorka.

Zbog toga i ne čudi da su u svojoj nameri da Stepinca učine besmrtnim uspeli da njegovo ime nose gimnazija i jedna od ulica Njujorka.

Stepinac je od prvih dana Drugog svetskog rata zdušno blagoslovio stvaranje “katoličke države”, kako je često nazivao NDH.

Na Uskrs 1941. objavio je formiranje NDH i tom prilikom blagoslovio ustaškog poglavnika Antu Pavelića. U pismu papi Piju XII iz 1943. navodi da je u NDH pokršteno oko 250.000 pravoslavnih Srba. Mnogi tvrde da je nadbiskup Stepinac bio potpuno svestan postojanja koncentracionog logora Jasenovac, ali se tome nije javno protivio.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.