HRVATI SLAVE, SRBI TUGUJU: Sutra se obeležava godišnjica Oluje, akcije u kojoj je sprovedeno ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA
Obeležavanje Oluje, Foto: Printscreen

GODIŠNJICA

HRVATI SLAVE, SRBI TUGUJU: Sutra se obeležava godišnjica Oluje, akcije u kojoj je sprovedeno ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA

Dan sećanja će ove godine biti obeležen u Sremskoj Rači, u prisustvu predsednika i premijerke Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić

Objavljeno: 08:38h

Godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano između 200.000 I 250.000 Srba, a nešto manje od 2.000 ubijeno ili nestalo, Hrvatska će u sredu, 5. avgusta, u Kninu obeležiti kao Dan pobede, Dan zahvalnosti i Dan branitelja, dok će dan ranije taj najveći egzodus jednog naroda od Drugog svetskog rata u Srbiji biti obeležen kao Dan sećanja.

Dan sećanja će ove godine biti obeležen u Sremskoj Rači, u prisustvu predsednika i premijerke Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Vojno-pollicijska akcija Oluja trajala je od 4. do 7. avgusta 1995. godine tokom koje su hrvatske snage od srpskog stanovništva očistile teritoriju Banije, Like, Korduna i Severne Dalmacije, odnosno tadašnje Republike Srpske Krajine.

Nešto manje od 2.000 Srba je u toj akciji ubijeno ili nestalo, dok je između najmanje 200.000 i najviše 250.000 njih utočište našlo Srbiji i Republici Srpskoj.

Obeležvanje ove godišnjice u Hrvatskoj planirano je u Kninu u skladu sa epidemiološkom situacijom zbog pandemije korona virusa, sa znatno manjej ljudi i uz ceo državni vrh sa svim potpredsednicima i ministrima u hrvatskoj vladi.

Samo obeležavanje u Kninu, koji je već spreman za doček najviših zvaničnika i građana, palo je ove godine u senku polemike, u Hrvatskoj i Srbiji, zbog odluke da u Knin ide potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Boris Milošević.

foto: N1 printscreen

Ovo neće biti prvi put da jedan predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju Oluje, rekao je ranije danas predsednik SDS S-a Milorad Pupovac, koji je pojasnio da je prvi put prisustvo predstavnika Srba u Hrvatskoj na obeležavanju Oluje dogovarano s, kako je kazao, jasnim ciljevima da se napravi veliki iskorak od rasterećenja hrvatskog društva od ratne prošlosti i ratnog nasleđa.

Pritom Pupovac nije precizirao sa kim je dogovoreno da Milošević prisustvuje obeležavanju godišnjice Oluje.

foto: Beta

Hrvatski zvaničnici, pojedinci i udruženja pozdravljaju odluku o odlasku Miloševića u Knin sa jasnom porukom da će, kako tumače, "njegovo prisustvo značiti priznanje Srba da akcija Oluja nije bila etničko čišćenje".

Inače, svojevremeno u Hagu su najpoznatiji hrvatski general Ante Gotovina i njegov kolega Mladen Markač bili prvostepeno osuđeni na višegodišnjice zatvorske kazne za ratni zločin nad Srbima, da bi u drugostepenom postupku presuda za obojicu bila preinačena u oslobađajuću.

Po povratku iz Haga u Hrvatsku, i Gotovina I Markač su dočekani kao heroji.

Bivša predsedica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je za vojno-policijsku akciju Oluja govorila da je ona bila "čista kao suza", a premijer Andrej Plenković je tokom svakog boravka u Kninu poručivao da je to bila "legitimna vojna akcija koja je za cilj imala oslobađanje od velikosrpskog agresora".

Ove godine u Kninu na obeležavanju Oluje će prvi put nakon nekoliko godina biti prisutan i Zoran Milanović, sada kao predsednik Hrvatske.

Tokom njegovog premijerskog mandata, naime, Milanović je dva puta bio u Kninu i oba puta su njegovo obraćanje izviždali pripadnici HDZ-a, HOS-a, odnosno branitelja.

Deo HOS-ovaca je za godisnjicu Oluje pripremio i posebne crne majice sa raznim amblemima i obaveznim grbom u okviru kojeg je i ustaški poklič "za dom spremni".

Milanoviić je ranije ove godine demonstrativno napustio obeležvanje godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak 1995. u Okučanima zbog pojavljivanja HOS-ovaca u majicama sa tim istim ustaškim pokličom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.