UMRO PERO ZLATAR: Hrvatska u suzama!
Preminuo Pero Zlatar, Foto: Printcsreen

VELIKI GUBITAK

UMRO PERO ZLATAR: Hrvatska u suzama!

Zapamćene su njegove reportaže i intervjui, od kojih je neke preradio u publicističke knjige

Objavljeno:

Preminuo je Pero Zlatar, legendarni jugoslovenski i hrvatski novinar i publicista.

Rođen je u Skoplju 1934. godine, a novinarstvom se bavi od svoje 15. godine. Radio je kao novinar i urednik u "Vjesniku", kasnije je bio i glavni urednik "Plavog Vjesnika". U karijeri je bio i glavni urednik televizijskog magazina "Studio" i urednik "Vjesnika u srijedu", kao i "Arene".

Izdanja danas ugašene zagrebačke novinske kuće "Vjesnik" koja je uređivao imala su kultni status, velike tiraže i popularnost, piše "Novi list".

Godine 1981. seli u Beograd, odakle se od 1992. godine javljao kao dopisnik "Globusa", "Nacionala" i "Jutarnjeg lista".

Aktivan do svoje smrti

Zapamćene su njegove reportaže i intervjui, od kojih je neke preradio u publicističke knjige. Šezdesetih godina tako objavljuje knjige “Golovi Dražana Jerkovića”, “Note i reket Ivice Šerfezija” i “Šest miliona ploča Ive Robića”. Popularnost su stekla i njegova publicistička dela o Enveru Hodži, albanskom komunističkom diktatoru.

Kao dopisnik javljao se iz brojnih svetskih zemalja, a stigao je da napiše i dve knjige putopisa za decu i mlade. Bio je prvi novinar bivše Jugoslavije posle 1948. u Albaniji, prvi u Frankovoj Španiji, Salazarovom Portugalu, Tajvanu, državama Aparthejda u Južnoj Africi i Rodeziji, Južnoj Koreji, Čileu.

Ostao je aktivan do svoje smrti.

U intervjuu Vladi Vurušiću 2018. godine rekao je: “Dakle, gotovo sedam decenija umišljam da je jedino što mogu valjano da uradim je napisati štogod za novine i objaviti poneku knjigu. Stoga smatram da ću pisati sve dok me bude služilo pamćenje, nadam se do trena kad ću otići na put bez povratka, u večna lovišta”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.