PAKLENI PLAN HRVATA: Hoće da pošalju 150 VOJNIKA NA KOSOVO!
Hrvatska vojska stiže na Kosovo, Foto: Profimedija

stižu

PAKLENI PLAN HRVATA: Hoće da pošalju 150 VOJNIKA NA KOSOVO!

Da bi se na Kosovo uputila prvi put “prava”, profesionalna jedinica HV-a, potreban je pristanak predsednika Milanovića, a potom i većinski izglasana odluka Sabora

Objavljeno:

Hrvatski mediji najavili su da će da pošalju svoje vojnike na Kosovo. Prenosimo ovaj tekst iz Večernjeg lista:

"Za koji dan biće godišnjica pogibije hrvatskog vojnika, skupnika Josipa Briškog u Avganistanu. Poginuo je u zasedi talibana i bio je prvi hrvatski vojnik koji je poginuo u toj opasnoj misiji u koju naši vojnici odlaze već 17 godina.

Do sada je u rotacijama na tom drugom kraju sveta prošlo gotovo šest hiljada hrvatskih vojnika, koji su tamo isprva odlazili zbog sticanja svojevrsne vize za članstvo u NATO-u, a poslije su, kada supostali punopravna članica, nastavili odlaziti i sticati vojno iskustvo u međunarodnim operacijama NATO-a.

Briški nije bio običan vojnik, prošao je specijalnu obuku i bio pripadnik ZSS-a, dakle komandos, a njegovo je stradanje potvrdilo da je ta mirovna misija bila i borbena. Kada je za novog predsednika RH i vrhovnog zapovjednika HV-a izabran Zoran Milanović, odmah je pokrenuto pitanje povlačenja vojnih snaga iz Avganistana, pogotovo što se i inače ova NATO-ova misija bliži svome kraju posle pregovora SAD-a i talibana.

Povlačenje HV-a nije se dogodilo preko noći, nego je Hrvatska odlučila da će ono biti postupno pa je iz zadnje rotacije, koja je u taj deo svijeta otišla u martu, povučeno 30-ak vojnika, a ostalo ih je još 75. Računa se da bi do avgusta iz Afganistana vrlo verovatno bili povučeni svi hrvatski vojnici, a novi neće biti poslani. U međuvremenu je i vojni vrh postao sklon onome što je često naglašavao Milanović, da će Hrvatska i dalje u savezništvu sa SAD-om i NATO-om slati svoje odrede u strane misije “no tamo gde postoji i hrvatski interes, ne više i samo onda kada odgovara drugima, nego kada odgovara i nama”.

Brzo je postalo jasno da je to mesto koje bi strateški odgovaralo i Hrvatskoj upravo Kosovo. Koje je i u susedstvu, deo je bivše državne zajednice, uz koju RH vežu geostrateški i privrednii interesi, time i vojni. Hrvatska je vojska i sada prisutna na Kosovu, gde u okviru NATO-ove misije KFOR ima 44 pripadnika, uglavnom pripadnika HRZ-a, koji su tamo s dva transportna helikoptera, plus manji tim specijalaca.

No hrvatske su ambicije sada veće. Povlačenjem snaga iz Avganistana stiču se uslovida HV ojača svoje snage na Kosovu te da ubuduće na Kosovu rasporedi puno jače vojne snage slanjem kompletne satnije, znači postrojbe do 150 vojnika.

U Litvaniji i Poljskoj trenutno HV ima takve dve “prave” mehanizirane vojne postrojbe s teškim naoružanjem ukupne jačine oko 350 vojnika. S tim da je misija u Litvaniji baš završila. Ukupne NATO-ove snage na Kosovu broje oko 3500 vojnika, od čega je najviše Amerikanaca (660), a prisutne su i jake postrojbe iz šireg i užeg susjedstva. Austrijanci i Mađari tamo drže oko 400 vojnika, Talijani više od 500, ali i Slovenci oko 380 vojnika.

Njihov strateški i privredni interes na Kosovu je jasan pa se očito i Hrvatska namerava ambicioznije uključiti u taj krug. To što Hrvatska ima takve ambicije još ne znači da će biti i brzo ostvarene. Najpre će takav angažman trebati dogovoriti na razini NATO-a, što ne bi trebalo predstavljati problem jer cela jedna grupa zemalja članica već je povukla ili planira povući svoje vojnike, no treba pričekati formiranje nove hrvatske Vlade, a potom i konstituisanje novog saziva Hrvatskog sabora.

Da bi se na Kosovo uputila prvi put “prava”, profesionalna jedinica HV-a, potreban je pristanak predsednika Milanovića, a potom i većinski izglasana odluka Sabora. Ovde valja očekivati i politički otpor Srbije prema jačem vojnom angažmanu HV-a, koja bi takav korak i uvlačenje postrojbi HV-a “iza leđa” Srbije mogla doživjeti kao provokaciju."

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.