UMRO JE IVO BANAC: Teška bolest je bila jača od poznatog naučnika
Vrsni poznavalac istorije, Foto: Youtube printscreen/RTCG

hrvatski istoričar

UMRO JE IVO BANAC: Teška bolest je bila jača od poznatog naučnika

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua.

Objavljeno: 10:37h

Kako prenosi hrvatski portal Telegram, danas je u 74. godini preminuo hrvatski istoričar Ivo Banac.

Istoričar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini života, saznaje se iz kruga porodice. Banac je bio profesor emeritus povijesti Univerzoteta Jejl, a na tom je univerzitetu bio u dva mandata dekan (Master) Pirson Moledža. Bio je ministar za zaštitu okoline i prostornog uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003.), predsednik Liberalne stranke (2003.–2004.) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004. –2007.).

Rođen je 1. marta1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordam u Njujorku , a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Stenford. Od 1975. do 1977. bio je asistent na Univerzitetu Stenford i na Državnom univerzitetu San Franciska, potom je bio docent do 1982., vanredniprofesor do 1988., a zatim redovni profesor istorije na Univerzitetu Jejl.

Istaknuti naučnik

Od 1995. do 1999. bio je profesor istorije na Centralnoevropskom univerzitetu (CEU), obavljajući rukovodeće dužnosti poput one upravnika Instituta za jugoistočnu Evropu. Od 2008. redovni je profesor iistorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, od 2018. godine bio je profesor mentor doktorantima istorije Hrvatskog katoličkog univerziteta u Zagrebu. Bio je i počasni je načelnik Odseka za političke nauke i međunarodne odnose na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST).

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984., nagrađena nagradom „Wayne S. Vucinich“ za najbolju severnoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoevropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascepi u jugoslovenskom komunističkom pokretu (1988., nagrađena nagradom „Josip Juraj Štrosmajer“ za najbolju knjigu iz društvenih nauka objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Borac za ljudska prava

Banac je bio kopredsednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, član predsedništva i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Međuuniverzitetskog centra za postdiplomske studije u Dubrovniku, predsednik saveta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik naučnih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990. godine. Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine.

Poslednjih deset godina održavao je Letnju školu Univerziteta Jejl u Dubrovniku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegram)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.