NADALI SMO SE DA JE VIRUS OSLABIO, A OVO JE PRAVA ISTINA: Balkanski stručnjaci otkrili kakav je novi talas virusa
Do sada je, naime, bilo dokazano da ovaj koronavirus ima od dve do četiri mutacije u mesec dana, Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK, Ilustracija

koronavirus

NADALI SMO SE DA JE VIRUS OSLABIO, A OVO JE PRAVA ISTINA: Balkanski stručnjaci otkrili kakav je novi talas virusa

Tada su, na sreću, demantovane bojazni da bi SARS-CoV-2 mogao postati opasniji, ali su se rasplinule i nade da bi on u dogledno vreme mogao oslabiti

Objavljeno:

Sve veći broj zaraženih SARSCoV-2 virusom, ali manji broj teže obolelih, pa čak i onih s bilo kakvim simptomima podstakli su ministra Vilija Beroša, kako je sam rekao, na veselje.

On je, naime, tokom govora na jednom od predizbornih skupova u Dalmaciji poručio kako bi se prema novim brojkama i informacijama iz stručne literature moglo zaključiti da je virus mutirao. Tačnije, da je oslabio u odnosu na početak godine.

- Istraživanje je pokazalo da više od 92 posto novih slučajeva u dobi ispod 60 godina nema nikakvih kliničkih simptoma, što me silno veseli, a to bi moglo bi biti i indirektan dokaz da je virus mutirao - rekao je ministar Beroš te izazvao talas reakcija.

I dok se javnost nada da je koronavirus u ovom talasu zaraze koja se sve više širi uistinu manje opasan, struka upozorava kako za te tvrdnje nema naučnih dokaza.

Do sada je, naime, bilo dokazano da ovaj koronavirus ima od dve do četiri mutacije u mesec dana, ali veoma se brzo pokazalo da je većinom reč o neutralnim mutacijama.

Tada su, na sreću, demantovane bojazni da bi SARS-CoV-2 mogao postati opasniji, ali su se rasplinule i nade da bi on u dogledno vreme mogao oslabiti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.