TURISTIČKA SEZONA NAM JE UNIŠTENA, BRAVO SUPERPAMETNI HRVATI: Novinar teško optužio Plenkovića i Adria Tour!
I onda, super-pamet dođe u doba korone, Foto: Vlada Hrvatske promo

BILO JE DOVOLJNO

TURISTIČKA SEZONA NAM JE UNIŠTENA, BRAVO SUPERPAMETNI HRVATI: Novinar teško optužio Plenkovića i Adria Tour!

I onda, super-pamet dođe u doba korone

Objavljeno:

Novinar Goran Vojković napisao je komentar povodom dešavanja sa koronavirusom i turnirom u Zadru sa kojeg je počeo da se širi. Prenosimo ga sa portala Index.hr:

"Više ili manje svaki narod možemo okarakterisati u jednoj ili par reči. Amerikanci su radoholičari, Nemci su pedantni, Italijani opušteni, a Hrvatima u toj podeli zapada nešto što ćemo zvati superpametni. No, zanimljivo, ta super-pamet ne dolazi od završavanja visokih škola, čitanja naučnih časopisa i knjiga, proučavanja sveta putovanjima, duhovnim spoznajama ili razvojem visoke tehnologije. Super-pamet je nešto s čime se Hrvat rađa.

Znaju sve iako nikad nisu bili dalje od Trsta

Super-pamet vam je dovoljna da znate sve o svim narodima i zemljama, makar u životu niste pogledali iza Trsta, a od karata znate čitati samo one igraće, a ne zemljopisne. Dovoljna je da uz pivo znate fudbal bolje od svih izbornika. Super-pamet vas podržava u poslovnom modelu u kojem mislite da će posao s turizmom večno rasti. Počinje to već u mladosti, gde super-pamet smatra da je bolje prepisati nego naučiti. Nastavlja se onda modelom gde je bolje zarađivati u kladionici koristeći super-pamet nego raditi. Ukratko, super-pamet vam omogućava da sednete na neku rivu, korzo ili ispred kafića i uvereno imate znanja o svemu uz poznavanje gotovo ničega. Uvereno smatrate da znate više od svih nobelovaca, akademika i Bila Gejtsa, ali prezirete put do sticanja znanja, a pogotovo one koji neko znanje stvarno i imaju.

Naravno, uz super-pamet ide i super-pouzdanje. Misao da ćete "razbiti sistem" kladionica. Da ćete bolje znati ulaganja nego onaj s američkom MBA diplomom. Svojevremeno, dok petljanje po autima nije postalo komplikovano, super-pamet se ostvarivala u tome da motor ili Jugića "frizirate" na par desetina konja više, ali pri tome zaboravite ojačati i kočnice. Nešto bliže našem vremenu, super-pamet je značila ulaganje u apartman u favelama, uz misao da će turisti večno dolaziti u sve većem broju, tj. da se u nesigurne destinacije, revolucijama uhvaćena Afrika, štrajkovima Grčka ili političkim nestabilnostima Turska, nikada neće vratiti.

Kako izgleda super-pamet Hrvata u doba korone?

I onda, super-pamet dođe u doba korone. Kako smo ponešto saznali o virusu, postoji par temeljnih pravila. Prvo, treba prati ruke. Obična sapunica razara ovojnicu virusa i čini ga neškodljivim. Drugo, treba izbegavati zatvorena mesta, a ako se baš ne može nositi maske – ako ih nose svi - čak i one obične bitno smanjuju mogućnost zaraze. Treće, ne treba se rukovati. Četvrto – na otvorenom prostoru treba držati razmak. I to je uglavnom to, nekoliko vrlo jednostavnih pravila koja bitno smanjuju mogućnost zaraze ovim virusom. U međuvremenu smo, naime, naučili da se virus širi kapljično, laički rečeno, kapljicama sline (a ne aerosolno, bitno manjim česticama).

foto: Profimedia

Uglavnom, ove jednostavne i ne preterano teške mere dovoljne su za bitno smanjiti mogućnost zaraze covidom u normalnim okolnostima. Hrvatska je uspešno manje-više izgurala virus iz svojih granica.

No onda se pojavila želja za turističkim devizama i kumulativno predizborna kampanja. Stvar je postala sumnjiva već prošle nedelje – ako sve ove hiljade turista dolaze na Jadran automobilima i ako su ljudi umorni i odmarališta uz autoput su puna (a bila su), kako drže distancu u relativno ograničenim kapacitetima prostorija pumpi i njihovih sanitarnih prostorija? Uopšte, šta će biti kada otvorimo granice ljudima iz država u kojima je korone puno više?

Šta znaju budale iz ATP-a i WTA?

A onda je došao i Adria Tour. Ne igra se ni ATP ni WTA, ali, eto, mi smo superpametni pa ćemo organizovati Adria Tour, jer što znaju ovi iz ATP-a i WTA? Svaki pošteni Hrvat zna više od jednih, a ako ima u rukama i pola litre piva, zna više i od ATP-a i WTA zajedno.

I tako, na brzinu organizovaše Adria Tour, jer, eto, dobra je to promocija (a šta bolje napraviti i za glasove na Jadranu nego pokazati kako se privlače turisti). No, kako super-pamet pada čim su blizu neke kamere i mikrofoni, lepo su se skoro svi rukovali, pa su se onako prijateljski, jedan uz drugog, naslikavali, pa gledali turnir bez onih praznih mesta i metar i po razmaka.

Plenković je ostvario svoj cilj, "veliku promociju Zadra i Hrvatske u svetu"

U međuvremenu, kako je stvar super-pameti, čini se, raširena po Balkanu, saznajemo da je prvi deo Adria Toura odigran u Beogradu, gde se vesela ekipa tenisera lepo zabavljala u noćnom klubu. Pohvališe se posle i partijanjem u Zadru. Onako prijateljski, uz grljenja.

foto: Vlada Hrvatske promo

Tehnički premijer Plenković je definitivno ispunio cilj: "Odjek ovog događaja biće velika promocija Zadra i Hrvatske u svetu", rekao je u subotu Plenković, ni ne znajući koliko je u pravu. Adria Tour, posebno ovaj zadarski deo, jer, kako smo rekli, deo je bio u Beogradu i već taj je bio na svim naslovnicama. I naravno, na svim je naslovnicama svetskih medija i sada koji pišu kako se u Hrvatsku vratila korona. Hrpa ljudi, sportske aktivnosti, partijanja, grljenja, rukovanja, sedenja u gužvi... ma šta je uopšte moglo poći loše?

Istina koju ne želi reći nijedan političar, a malo koji Hrvat želi čuti

Sve to u očajničkoj nadi povratka turizma, jer niko od relevantnih političara i potencijalnih novih političara ne želi reći jednostavnu istinu – ne može pola države živeti od turizma. Ne želi reći, jer većina to ne želi čuti. Cela priča negiranja opasnosti od korone (ako izuzmemo pristalice teorija zavere) svodi se na očajničku želju da sve ostane kako je i bilo – da novci od turizma gotovo padaju s neba. A to tako više ne ide niti će u budućnosti ići.

Između super-pameti i budale vam, u suštini, i nema neke razlike."

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.