ŠOK IZ BRISELA! ZVANIČNICI IZ EU PRIKRIVALI HRVATSKO PREMLAĆIVANJE MIGRANATA: Evo čije reakcije se Brisel plašio!
Foto: print

strašno

ŠOK IZ BRISELA! ZVANIČNICI IZ EU PRIKRIVALI HRVATSKO PREMLAĆIVANJE MIGRANATA: Evo čije reakcije se Brisel plašio!

Interna prepiska putem mejla koju je primio Gardian otkriva da su se zvaničnici u Briselu plašili reakcije kada su odlučili da ne otkriju da Hrvatska nije ispunila svoje obaveze

Objavljeno:

Evropski zvaničnici optuženi su za "nečuveno zataškavanje" nakon što su demantovali informacije poslanika EP-a da hrvatska vlada nije pratila svoju policiju koja je više puta optužena za pljačku, zlostavljanje i ponižavanje migranata na svojim granicama, objavio je danas britanski Gardian.

Interna prepiska putem mejla koju je primio Gardian otkriva da su se zvaničnici u Briselu plašili reakcije kada su odlučili da ne otkriju da Hrvatska nije ispunila svoje obaveze o uvođenju mehanizma za praćenje dogovorenog od ministara unutrašnjih poslova koji će se finansirati novcem EU.

Pre nego što je odgovorila na upite jedne od najistaknutijih članica Evropskog parlamenta, Irkinje Klare Dali, zvaničnik komisije upozorio je kolegu da će neuspeh hrvatske vlade da upotrebi novac namenjen graničnoj policiji pre dve godine "sigurno će se shvatiti kao skandal". Portparol Evropske komisije rekao je Gardianu na pitanje o zataškavanju da informacije nisu prosleđene poslanicima parlamenta, jer nisu potpune.

Nadzor nad ponašanjem granične policije bio je uslov za dodelu većih EU fondova Hrvatskoj, piše list. Reč je o 6,8 miliona evra koji su odobreni u decembru 2018. za jačanje hrvatske granice sa zemljama koje nisu članice EU, a mehanizam kontrole koji bi osigurao humano postupanje prema migrantima na granici bio je jedan od uslova za taj novac.

Migranti optužuju našu policiju da sprovodi nasilnu „povratnu“ politiku na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Između ostalog, došlo je do incidenta kada je migrant upucan, navodno slučajno.

Prošle nedelje je Amnesti International optužio hrvatsku policiju da "muči migrante" na granici, na šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo da se hrvatska policija ponovo tereti bez dokaza. Gardian takođe podseća na incident, kako je izvestio Danski savet za izbeglice (DRC), u kome se navodi da su 11 Pakistanaca i pet Avganistanaca zaustavili uniformisani muškarci u blizini Plitvica, vezali za drvo i pucali u vazduh u noge. i mučili su ih nekoliko sati. Kasnije je migrante pokupila policija i odveli na granicu, prisiljavajući ih da se vrate u BiH, ali nisu pretučeni. Hrvatska policija takođe je demantovala navode reportera Gardiana, rekavši da su rane koje su migranti zadobili dobrovoljcima rezultat sukoba među migrantima u blizini Cazina, o čemu smo takođe izveštavali.

Britanski list navodi da optužbe o akcijama hrvatske policije bacaju senku na zahtev Hrvatske za priključenje Šengenskom sporazumu, za koji je uslov usaglašenost sa evropskim standardima u vezi s ljudskim pravima na granicama. Hrvatska je navodno potrošila samo 84.000 evra od 300.000 predviđenih za mehanizam nadzora, od čega je oko 60.000 bilo navodno dato nevladinim organizacijama. Hrvatska tvrdi da je novac dat UNHCR-u i Hrvatskom pravnom centru, ali te organizacije to negiraju. Oni su uspostavili mehanizme kontrole o svom trošku.

U pomenutim mejlovima, u kojima su razgovarali o tome kako poslanici EP-a mogu odgovoriti na pitanje o trošenju novca od strane hrvatskih vlasti, evropski zvaničnici rekli su da očekuju da će dodatnih 240.000 biti utrošeno na mehanizam nadgledanja. Hrvatski izvještaj o potrošnji navodno je bio manjkav, pa je Komisija zatražila od hrvatskih vlasti pojašnjenja, prenosi Gardian.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.