Hrvat koji se borio u ratu oborio internet izjavom: Ko su bili branitelji - budale!
Foto: Reuters, AP

ispovest

Hrvat koji se borio u ratu oborio internet izjavom: Ko su bili branitelji - budale!

Jedan od učesnika rata u Hrvatskoj je na svom blogu opisao kako gleda na svoje ratno iskustvo, i jednom izjavom "zapalio" region.
Objavljeno: 12:18h

Dok je gledao na zidovima gradskog muzeja fotografije nastale ranih devedesetih, bloger 'Brod u boci' (i sam hrvatski branitelj) zapitao se ko su bili i ko su sad "hrvatski branitelji".

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

Tekst sa bloga prenosimo u originalnom obliku: "Fotografije su male, uglavnom mutnjikave, nespretne, bez trećina, sedmina i zlatnog reza, izvučene za ovu priliku na svjetlo dana iz dubina već zaboravljenih škafetina negdašnjih ratnika. Snimljene uglavnom u trenucima čekanja. Jer, rat je ponajviše to - čekanje. Čekanje zlokobnog fijuka granate, čekanje zapovijedi za juriš, čekanje zore, čekanje mraka, čekanje sutrašnjeg dana ako ga bude, čekanje da čekanje konačno prestane.

foto: Profimedia

Ovog Hrvata zovu Ilija Gromovnik: Preživeo udar groma, zahvaljujući penisu! Ipak, primjećujem kako svaka od tih fotografija nosi u sebi nešto upečatljivo, nešto što se provlači kao zajednička nit, karakteristika koja je nastala slučajno i nije bila rezultat "umjetničkog promišljanja". Tim još i bolje. Dakle, na svakoj fotografiji primjetan je kontrast mora zemljano-zelenih uniformi, često nezgrapnih, na brzinu prekrojenih i prevelikih brojeva, te s druge strane lica dječaka i poneke djevojčice koja proviruju iza tih tamnih, maskirnih zavjesa. Prepoznajem mnoga od njih. Mršave fizionomije i bujne kose, nestašnih pogleda, frajerskog stava, kao da su se našli na plaži u Medenoj, a ne u kršu Čepikuća, Kljaka, Gromača, inih sela za koja nitko od njih nitko do tada nije ni čuo. Prepoznajem i lica onih koji svoju dvadeset-šestu, dvadeset-sedmu, nisu stigla dosanjati. Gledam ih u oči, tražim neki znak, neki trag, jesu li znali, jesu li slutili?

Nemojmo se lagati - sirotinja je izvukla rat. Momci obični, priprosti, većinom sa sela, manje iz grada, ali momci čisti, pošteni, nepokvareni. Istina, bilo je i baraba, probisvjeta, kokošara, ali takvih uvijek ima, u svečanim ložama neizmjerno više nego na bojištima.

foto: Beta

Bolesnik iz Zagreba: Hrvat terao svoju ženu na seks sa psima! (FOTO) Četvrt stoljeća je prošlo od tih dana, a kao da je jučer bilo. Neki bi da zaborave, neki bi pamtili, neki bi vratili, neki bi... ni sami ne znaju što bi. Ni sam još nisam načisto s tim. Na početku svojih dvadesetih kad je svijet izgledao kao velika šarena livada, nisam mogao, ma ne pretpostaviti, nego takve misli su bile totalno "out of question". Rat, kakav rat? Između esesesera i amera? Ma ne, naš rat je u pitanju. Kakav naš rat, pa taj rat je završio prije više od četrdeset godina!? Ali rat bane kao pijani gost u kuću, galami, posrće, razbija i prostači, traži još rakije i ne vjeruje kad mu kažete da je nemate više. I nema tu pravila. Rat nekoga polomi, nekoga očvrsne, nekome zamagli poglede na život i smrt, nekome razjasni.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.