USTAVNI SUD HRVATSKE SKINUO LJAGU: Proglasili pozdrav ZA DOM SPREMNI za USTAŠKI POZDRAV - nije u skladu sa USTAVOM!
Marko Perković Tompson je autor ustaške pesme, Foto: EPA/ANTONIO BAT

osudili odluku

USTAVNI SUD HRVATSKE SKINUO LJAGU: Proglasili pozdrav ZA DOM SPREMNI za USTAŠKI POZDRAV - nije u skladu sa USTAVOM!

Sudsko odeljenje, dakle ni opšta sednica sudaije nisu nadležni za rešavanje konkretnog predmeta, jer su sudska odeljenja i opšta sednica upravna tela suda

Objavljeno: 15:26h

O odluci sednice svih sudaca Visokog prekršajnog suda vezanoj uz Marka Perkovića Thompsona oglasio se i danas i Ustavni sud Hrvatske.

U odnosu na pozdrav "Za dom, spremni", Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske", stoji u saopštenju objavljenom na službenim strancima Ustavnog suda, a potpisuje ga predsednik toga suda Miroslav Šeparović.

U saopštenju se ističe kako se oglašavaju povodom učestalih novinarskih upita vezanih uz odluku sednice svih sudaca Visokog prekršajnog suda u predmetu Marka Perkovića Thompsona. Ključnu rečenicu o jasnom stajalištu Ustavnog suda kako je "za dom spremni" ustaški pozdrav Nezavisne države Hrvatske koji je suprotan hrvatskom Ustavu navode na kraju saopštenj koje prenosimo u celosti.

"Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštivanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav "Za dom, spremni", Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske", stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Naime, prema stavku drugom istog članka pravno shvatanje prihvaćeno na sednici svih sudija odnosno sudskog odeljenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, Visokoga kaznenog suda Republike Hrvatske, Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i sednici županijskog suda obvezno je za sva drugostepena veća”.

Marku Perkoviću Tompsonu niz evropskih država zabranio je održavanje koncerata na svojoj teritoriji jer smataju da njegov pevački opus i koncerti promovišu rasnu, versku i nacionalnu netrpeljivost. Vrlo detaljnu argumentaciju za to prošli su mesec iznele vlasti Maribora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.