NOVI SKANDAL, I HRVATI ZABRANILI SRBIMA ULAZAK! Plenković objavio spisak zemalja iz kojih su turisti DOBRODOŠLI!
Andrej Plenković, Foto: EPA/WOJCIECH OLKUSNIK

LOŠE VESTI ZA ONE KOJI VOLE LETOVANJE NA JADRANU

NOVI SKANDAL, I HRVATI ZABRANILI SRBIMA ULAZAK! Plenković objavio spisak zemalja iz kojih su turisti DOBRODOŠLI!

- Pravimo popis zemalja za koje otvaramo granice. Znači, otvaramo se za turizam - rekao je, ali izostavio Srbiju

Objavljeno:

Ovog četvrtka (danas) održava se 232. sednica Vlade Republike Hrvatske. Sednica je počela u 12 časova u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci.

Na početku sednice premijer Andrej Plenković čestitao je Dan hrvatske vojske i dan kopnene vojske ostalim poslanicima i narodu naše susedske zemlje.

- U pripremama smo za Dan državnosti. To je veliki dan. Važno je da taj dan svečano obeležimo - istakao je.

- Kao što ste videli juče, Evropska komisija izašla je s izričito važnim dokumentom. Dokumentom koji je važan za ekonomski oporavak. Jer nakon ove pandemije promenili su se i prioriteti ove Komisije - naveo je i dodao:

- Cilj je dati dodatnu mogućnost koja će svim članicama omogućiti brzi oporavak.

Kako je rekao, ti dokumenti su važni za Hrvatsku.

- Sve što je Vlada učinila u zadnja tri meseca da kažemo da ćemo osigurati 3500 kuna za mart i dva puta po 4000, a nećemo ni učiniti. Većeg pružanja ruku nije bilo.

Plenković
Plenković foto: Beta

Komentarisao je i pomoć koju je Evropska komisija namenila Hrvatskoj.

- Ovih 10 milijardi ide do 2024. godine. Od 7,36 milijardi evra su besprovratna sredstva, uz mogućnost pružanja kredita.

- Važno je da sve te akte koje će Komisija uputiti Veću, a to je 20-ak predloga. Pregovore o njima će voditi Hrvatska. Značajno bolji za Hrvatsku će biti predlog višegodišnjeg okvira za iduće sedmogodišnje razdoblje. Tu padaju svi oni koji misle da članstvo nije dobro. Na muci se poznaju junaci - rekao je.

Potom je pohvalio ministra Marića i naveo kako je sjajno obavio posao.

- Želim da kažem da smo proteklih dana posetili nekoliko opština. Bili smo u Primorskoj-goranskoj opštini i videli smo polarni kruzer. Dobro je da smo dogovorili saradnju s naručiocem. Moramo da vidimo kako možemo da produbimo saradnju. Na taj način mogli bi revitalizovali brodogradnju - objasnio je.

- Dobro je videti da se i u kontekstu krize događa i dalje ulaganje. Napravili smo sastanak s veleposlanicima u Zagrebu. Postoje naznake da se veće održi u Briselu. To bi bilo dobro.

- Naknada za roditelje negovatelje bi se podigla. Mislim da je to sjajna poruka za roditelje i njihovu decu. S obzirom na "online" nastavu, omogućujemo učenicima od 1 - 4 završe bez pada - rekao je.

- Pravimo popis zemalja za koje otvaramo granice. Znači, otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Nemačku, Austriju, Poljsku, Češku, Mađarsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju...To je napravljeno skladno s epidemiološkom situacijom u tim zemljama. Kako se situacija bude poboljšavala, širićemo popis.

- Broj zaraženih je u padu. Po broju obolelih i umrlih nalazimo se među najboljima u Evropi i svetu. Od popuštanja mera imamo mali broj slučajeva. Nepridržavanje mera može dovesti do novih žarišta - kazao je ministar Vili Beroš.

Davor Božinović
Davor Božinović foto: Youtube / Printscreen

Liste čekanja povećane su u proseku za 10 odsto.

- Iza nas je uspešna nedelja. U subotu na 89. dan imali smo prvi dan bez novoobolelih. Ovo je najveći znak priznanja rada zdravstvenih radnika, savesnih građana, Vlade - dodao je i pozvao da se i dalje poštuju mere.

Ministar Davor Božinović naveo je kako je situacija iznimno zadovoljavajuća i da je skladno tome došlo do popuštanja brojnih mera i vraćanja normalnom životu.

- Žalimo za svakim preminulim, obrabrenje nam je što smo veliku većinu uspjeli sačuvati od zaraze. Pozivamo i dalje sve na poštivanje svih mjera kako bi se sačuvala epidemiološka situacija.

Kako je naveo, građani zemalja Slovenije, Nemačke, Austrije, Poljske, Češke, Mađarske, Estonije, Letonije i Litvanije neće morati da navedu razlog ulaska u zemlju. No, moraće na granici da daju svoj kontakt kako bi mogli biti kontaktirani. Pozvao ih je da se uloguju na stranicu entercroatia.mup.hr.

- Oni koji to ne učine, moraće da urade to na granici - rekao je ministar Božinović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.