IVANA JE IMALA RIZIČNU TRUDNOĆU, ALI SU JE ZBOG KORONE POSLALI KUĆI: Dogodilo joj se NAJGORE, sada TUŽI BOLNICU!
Ivana se veoma radovala tome da dobije bebu, Foto: 24sata/Printscreen

lekari bez duše

IVANA JE IMALA RIZIČNU TRUDNOĆU, ALI SU JE ZBOG KORONE POSLALI KUĆI: Dogodilo joj se NAJGORE, sada TUŽI BOLNICU!

Ogorčeni roditelji, koji ni nakon nekoliko pokušaja nisu dobili odgovore na pitanja, kao ni razgovor s nadležnim liječnicima, odlučili su pravdu potražiti na sudu.

Objavljeno:

Ivana Sabljak (26) imala je rizičnu trudnoću.

Nakon pregleda u bolnici su je otpustili i zakazali joj termin ultrazvuka. Rekli su joj da nije pametno da se šeta po bolnicama dok je korona. Tri dana kasnije rodila je mrtvo dete.

- To mi je bila prva trudnoća. Radovala sam se i željno iščekivala prvi put u naručje primiti svoju ćerkicu. Uzdala sam se u lekare, verovala sam im, ali danas sam uverena da sam dete izgubila zbog njihovog nemara i neprofesionalnosti, sa tugom u grlu i suzama u očima priča Ivana Sabljak (26), koja je u 35. nedelji trudnoće u KBC-u Rijeka porodila mrtvorođenče.

Naime, mlada žena, koja boluje od autoimune bolesti (miastenije gravis - koja se odlikuje napadima slabosti mišića usled destrukcije acetilokonskih receptora posredovane antitelima i ćelijskom imunošću), zbog koje je svrstana u osobe s rizičnom trudnoćom, imala je urednu trudnoću tri nedelje do porođaja.

Ali kad je pri zadnjem pregledu, 13. marta u Domu zdravlja, ginekološkinja primetila da dete zaostaje u razvoju i težini zbog lošeg protoka krvi i kiseonika kroz pupčanu vrpcu, trudnica je hitno upućena u KBC Rijeka.

Tu joj je urađen CTG (test se radi kada je termin porođaja već prošao ili kad postoji opravdana sumnja da je aktivnost deteta iz nekog razloga smanjena), koji su lekari ocenili urednim. Otpuštena je kući i poslata na pregled tri dana kasnije, kad su ponovno napravili CTG nalaz, nakon kojeg je puštena kući i poslata na ultrazvuk 20. marta. Međutim, idući dan ne oseća bebu i ponovo odlazi na odeljenje ginekologije, gde se radi novi CTG i ultrazvuk. Beba je bila živa.

- Dežurni doktor odlučuje da me zadrži u bolnici pod kontinuiranim nadzorom jer se radi o visokorizičnoj trudnoći. Idući dan napravljen je novi CTG, ali ne i ultrazvuk. Otpuštena sam, s time da mi je lekarka otkazala termin za ultrazvuk 20. marta i zakazala ga 10 dana kasnije uz obrazloženje da ‘nije baš pametno da se šetam po bolnicama tokom korone’. Otišla sam kući uplašena i zbunjena, ali verovala sam da lečkari savesno obavljaju svoj posao i znaju šta rade - priseća se uplakana Ivana.

Tri dana kasnije, 21. marta, pred sam porođaj (35. nedelja trudnoće), je prokrvarila. U pomoć poziva Hitnu, koja je prevozi u bolnicu, u kojoj je ultrazvuk pokazao da je dete mrtvo.

- Ni tada nisam dobila nikakvo objašnjenje osim onoga da nema otkucaja srca. Kad sam pitala zašto se to dešava, rečeno mi je da će se to znati nakon obdukcije. Ceo svet mi se srušio. Zbog velikog gubitka krvi dobila sam dve doze kako bih došla k sebi, ali nisam bila svesna ničega oko sebe, bila sam u potpunom šoku. Prebačena sam u porođajnu salu, gde su me inducirali i gde sam zbog bolova tražila epiduralnu. Porođaj je trajao punih 12 sati i zadnje čega se sećam je da sam sestrama u nekoj zadnjoj nadi rekla: ‘Možda ipak zaplače’ - priča vidno potresena i uplakana mlada žena.

Nakon porođaja rekli su joj, kaže, da je došlo do abrupcije posteljice. Idući dan, kaže, bez da je iko sa njom razgovarao i ponudio joj bilo kakvu pomoć, otpuštena je kući.

- U konačnom nalazu napisali su da sam dan nakon porođaja otpuštena kući na moje insistiranje, što apsolutno nije tačno. Pa nisam znala gde sam ni šta sam, a kamoli da nešto insistiram i da se sama brinem o sebi kod kuće. Sad znam da sam trebala insistirati i na odgovorima i na pomoći, jer sam sigurna da bi moje dete bilo živo da su mi samo napravili ultrazvuk i ostavili u bolnici pod nadzorom, što je jedan od lekara i zahtevao još 17. marta - kaže Ivana, koju ni nakon mesec dana niko od lekara nije nazvao s rezultatima obdukcije niti da je pita kako je i treba li joj psihološka podrška.

Rečeno joj je tek da dođe u bolnicu po nalaze, koje je već ranije uzela, a da u to nitko nije ni bio upućen. Ivana se tad sa suprugom Markom Krmpotićem (29) odlučila posavetovati sa advokaticom Ingrid Barić, koja je zastupala Miroslava Maškarina.

- Zvali smo bolnicu i tražili da dođemo na razgovor sa lekarima koji su vodili trudnoću i porođaj kako bismo dobili odgovore na niz pitanja koja nas muče. Rečeno nam je da samo Ivana može doći po dokumentaciju jer ne žele stvarati gužvu zbog situacije s koronom iako je baš taj dan karantin ukinut. Potom sam se obratila nadležnom ministarstvu. Nakon toga zvala nas je bolnička pravnica i dogovorili smo razgovor sa direktorom. Saslušao nas je i pravio se kao da je i sam iznenađen i neupućen u slučaj. Obavestio nas je da će formirati Komisiju za unutrašnju kontrolu koje će zaključiti konačni nalaz. Nedelju dana kasnije pozvani smo na sastanak i, uprkos ponovnoj molbi da na njemu budu i odgovorni lekari, dočekali su nas samo direktor i predsednica komisije, inače dermatolog, koja je priznala da ovo nije njena oblast. Šturi zaključak nalaza je da su lekari obavili sve po pravilima struke - objašnjava advokatkinja Barić.

U zaključku posebne Komisije za unutrašnji nadzor kao odgovor roditeljima naveli su da je “abrupcija placente vrlo poznata i retka, nepredvidiva komplikacija koja se u stručnoj literaturi navodi kao prvi i najčešći uzrok kasne fatalne smrtnosti”. Tvrde kako lekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo nisu propustili ni jednu relevantnu činjenicu dijagnostike i nadzora trudnice i njenog čeda kojom se mogao predvideti i sprečiti tragičan ishod trudnoće, zaključili su u KBC-u Rijeka.

Iz Ministarstva zdravlja su na temelju pritužbe roditelja žurno zatražili dokumentaciju iz KBC-a Rijeka. Ali, ogorčeni roditelji, koji ni nakon nekoliko pokušaja nisu dobili odgovore na pitanja, kao ni razgovor s nadležnim liječnicima, odlučili su pravdu potražiti na sudu.

- Na zahtev roditelja biće podignuta optužnica i krivična prijava protiv nepoznatog počinitelja kako bi se na taj način utvrdila odgovornost nesavesnog lečenja - zaključuje Barić.

Po saznanju za navedeni događaj u vazi sa lečenjem trudnice u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, uprava bolnice pokrenula je postupak radi razmatranja svih okolnosti. Komisija za unutrašnju kontrolu nadzor sprovela je kontrolu u sistemu i sa delokrugom rada u skladu internim aktima bolnice. Na osnovu medicinske dokumentacije, pisanih izveštaja lekara koji su sudelovali u lečenju i mišljenja Stručnog kolegijuma, Komisija je zaključila kako u lečenju pacijentkinje nije učinjena stručna greška i da je postupano u skladu sa pravilima medicinske struke, odgovorili su za 24sata iz KBC-a Rijeka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.