OVO LETA BIĆE PAKLENO VRUĆE, KAO NIKAD DO SADA! Čuveni meteorolog kaže da ovako nešto nikad nije videla!
Najsušniji mesec najverovatnije će biti jul, Foto: Printscreen

vremenska prognoza

OVO LETA BIĆE PAKLENO VRUĆE, KAO NIKAD DO SADA! Čuveni meteorolog kaže da ovako nešto nikad nije videla!

Velika je verovatnoća pojavljivanja opasnih toplotnih talasa

Objavljeno:

RTL-ova meteorološkinja Dunja Mazzocco Drvar analizirala je najnoviju dugoročnu prognozu Akuvedera i, kako kaže i sama - tako nešto dugo nije videla...

Jako dugo nisam videla ovako unisone prognoze gde se svi modeli slažu oko toga kakvo će vreme biti za ceo stari kontinent, celu Evropu. Ovako sušan signal kao što imamo sada nikad nisam videla, a staža već ipak imam u ovome dosta, objasnila je Dunja Mazzocco Drvar.

foto: Printscreen

- Dakle, očekujemo u skoro celoj Evropi, uz izuzetak britanskih ostrva i malog dela skandinavskog poluostrva izuzetno veliku verovatnoću i do 80 posto za vrlo vruće leto. Velika je verovatnoća pojavljivanja opasnih toplotnih talasa, a američki meterolozi upozoravaju da bi to moglo uzrokovati probleme i na sportskim događajima koji su odgođeni zbog pandemije.

- Suša u srednjoj Evropi koja traje već nekoliko meseci se nastavlja pa će i velike reke imati problema s vodostajima što bi moglo dovesti i do prekida plovnih puteva prema istoku pa tako i kroz Hrvatsku. Prinosi velikih žitnica su zbog suše su upitni, objasnila je meteorološkinja Mazzocco Drvar za RTL.

foto: Printscreen

- I u Hrvatskoj je letnja situacija slična onoj 2007. godine kad je urod žitarica i voća smanjen za 20 do čak 70 posto. U nekim delovima Slavonije ovo bi definitivno moglo biti najsušnije leto u poslednjih 10-ak godina. Najsušniji mesec najverovatnije će biti jul u kojem očekujemo i vrhunac vrućine uz najmanje jedan dugačak vreli talas.

- Brojku od 25 stepeni o kojoj se govori o kontekstu koronavirusa - u kopnenim gradovima mogli bismo preći već oko 10. juna, a 30-icu ćemo imati ubrzo nakon 15. juna. Imaćemo sličan broj vrlo vrućih dana kao i prošle godine u junu, u julu biće ih mnogo više nego prošle godine, a avgust bi mogao biti nešto blaži. Sve u svemu izgledno je i da ćemo doći nadomak brojke 40.

- Imaćemo i teško podnošljive noći, to su one noći gde se temperatura vazduha ne spušta ispod 24 stepeni. I njih će najviše biti u julu, dok će ih u junu i avgustu biti nešto manje. Ovo će svakako biti jedno od tri ili četiri najtoplija leta koje pamtimo u poslednje vreme, zaključila je Dunja Mazzocco Drvar u prognozi za RTL.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.