MISTERIJA LETA OU 411! Gde je nestao 41 putnik s korona leta Zagreb-Frankfurt? U avionu bilo 115 ljudi, a ne 74!
Croatia Airlines avion, Foto: Profimedia

ZAR JE MOGUĆE?

MISTERIJA LETA OU 411! Gde je nestao 41 putnik s korona leta Zagreb-Frankfurt? U avionu bilo 115 ljudi, a ne 74!

Strašna otkrića hrvatskih medija

Objavljeno:

Nedeljni Jutarnji ekskluzivno otkriva istinu o kobnom letu Frankfurt - Zagreb na kojem je bilo 14 zaraženih koronavirusom. Štab je komunicirao i kako se prvi putnik razbolio 5. 5, a u odgovoru iz službe za epidemiologiju HZJZ-a stajalo je kako je prvi oboljeli potvrđen 7. 5.

Gde je nestao 41 putnik s “koronaleta” Zagreb - Frankfurt OU411?

Danima se govori o 74 putnika i članova posade, no Nedeljni Jutarnji otišao je korak dalje, sproveo istragu o letu i saznao da je na letu bilo bitno više osoba, njih čak 115!

No otkrile su se i druge nelogičnosti. Let Frankfurt - Zagreb OU411 je prava misterija.

Koliko je zapravo bilo putnika na letu Croatia Airlinesa iz Frankfurta za Zagreb 2. marta? Ko je primarni kliconoša? Ima li obolelih članova posade i zašto Croatia Airlines nije objavio da imaju zaraženog člana posade? Jesu li poštovane procedure? Zašto je trebalo nekoliko dana da se pronađu putnici s leta? I zašto su epidemiolozi podatke o putnicima zatražili 8. marta iako je prvi oboleli ustanovljen tri dana pre?

- Imamo situaciju u kojoj su se vratile 74 osobe, zajedno s članovima posade. Među njima je bilo više radnika Đure Đakovića koji su se vraćali iz Švedske. Među njima se prvi razbolio 5. marta i sad ih imamo devet. Osim njih, u Zadru je jedna osoba koja je putovala tim avionom i u Sisku druga te jedan strani državljanin koji je doputovao tim avionom u Istru. Svi ostali su kontaktirani, neki među njima još nisu pronađeni, niti se zna gde se nalaze, ali upozoreni su i određena im je mera samoizolacije - rekao je direktor HZJZ-a Krunoslav Capak 12. svibnja na redovitoj konferenciji za medije.

Koronavirus - ilustracija
Koronavirus - ilustracija foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ, Ilustracija

Kako bismo rekonstruisali događanja na letu “s pošiljkom koronavirusa”, zatražili smo podatke od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Ukupno je na navedenom letu bilo 115 osoba od čega je 10 osoba napustilo Hrvatsku - odgovorila je dr. Zvjezdana Lovrić Makarić, koja je kao epidemiološkinja zadužena za taj let.

Nakon prvog čitanja njenog odgovora, postavlja se ključno pitanje: gde je nestala 41 osoba iz aviona?

Naravno, odgovor smo tražili od ravnatelja Capaka, koji je danima ponavljao brojku od 74 putnika. U telefonskom razgovoru rekao je da tu informaciju mora proveriti te da će javiti čim sazna gde je nastao nesporazum. Dan kasnije u SMS poruci potvrdio je da je na letu bilo ukupno 115 osoba. U međuvremenu neslužbeno doznajemo da je riječ o 110 putnika i pet članova posade.

- Došlo je do nesporazuma. Podaci nam stižu u grupama. Jedan kolega radio je grupuod 74, a to je ona iz koje su proizašle sve dosad obolele osobe. Drugi kolega radio je grupu od 41 osobe iz koje zasad nema pozitivnih. Kolege su sve vreme u koordinaciji, a moj primarni interes i dalje je grupa od 74 iz koje su zasad proizašli Covid pozitivni - rekao je Capak i dodao da dr. Lovrić Makarić ima objedinjene podatke, koje je poslala. Ostaje potpuno nejasno koja je razlika između dve grupe putnika s istog leta i koja je garancija da oni nisu zaraženi?!

Kako se uopšte putnici s istog leta mogu podeliti u dve grupe?!

Kontradiktornost izjava

Prvi među njima razboleo se 5. marta, rekao je Krunoslav Capak na toj istoj konferenciji.

S druge strane, iz službe za epidemiologiju HZJZ-a stiže drugi podatak.

- Prvi oboleli potvrđen je 7. svibnja, nakon čega se tokom epidemiološke obrade njegovih kontakata pokazalo da je putovao s većom grupom putnika iz Švedske među kojima su neki imali blaže simptome već i pre samog leta - kaže dr. Lovrić Makarić u svom odgovoru.

Croatia Airlines o tome službeno saznaje 8. marta.

- Krizni štab Croatia Airlinesa 8. svibnja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ primio je zahtev za dostavu podataka o putnicima koji su 2. marta o.g. putovali letom OU411 Frankfurt - Zagreb - kažu iz CA.

Dakle, ponovo se postavlja pitanje - koji je datum tačan?

Kako nezvanično saznaje Jutarnji, prvi zaraženi putnik simptome je počeo pokazivati 5. svibnja, a bolest mu je potvrđena dva dana kasnije, odnosno 7. marta. Opet, zašto se nije reagovalo na prve simptome, samo je jedno od pitanja koje će Croatia Airlines morati da odgovori javnosti u bliskoj budućnosti.

Prvi oboleli se još traži, što znači da je moguće da je neko na letu bio asimptomatski nosilac koronavirusa. Je li on iz grupe 74 ili grupe 41?

U ovom trenutku 14 osoba s leta pozitivno je na Covid-19, a kako neslužbeno saznaje Jutarnji, jedan od pet članova posade takođe je pozitivan. S obzirom na to da je reč o članu posade koji nije bio u dužem kontaktu s putnicima, opet se postavlja pitanje kako se zarazio?

No Croatia Airlines, kao ni direktor HZJZ-a Capak, nisu potvrdili da je neko od članova posade jedan od 14 do sada obolelih. Čak devet obolelih vezano je za putnike iz Švedske, odnosno radnike kompanije Đuro Đaković iz Slavonskog Broda. Inače, na letu je ukupno bilo 20 osoba iz te kompanije.

Ostaje da se vidi kako će se ceo ovaj slučaj završiti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nedeljni Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.