TUŽAN KRAJ POZNATOG VINARA: Imao je 12 dece, čistu dušu, a stradao je u stravičnoj nesreći! Uvek je pomagao svima!
Franjo Toljanić, Foto: Facebook

STRAŠNO

TUŽAN KRAJ POZNATOG VINARA: Imao je 12 dece, čistu dušu, a stradao je u stravičnoj nesreći! Uvek je pomagao svima!

Istaknuti krčki turistički radnik i jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za turizam Nedo Pinezić kaže kako je Toljanić bio “vinar, ugostitelj, hotelijer, poduzetnik, suprug i otac, muž, glava vredne porodice Toljanić, utemeljitelj Poljoprivredne zadruge Gospoja, sopac, kapar...čovek od retkih”

Objavljeno:

U petak uveče u saobraćajnoj nesreći na Krku stradao je Franjo Toljanić, jedan od najpoznatijih krčkih vinara i ugostitelja

U petak je Policijska uprava primorsko-goranska kratko obavestila da se na području Vrbnika na ostrvu Krku u 19.40 sati dogodila nesreća s poginulom osobom, a kao što je to i inače praksa, nisu otkrili identitet pokojnika. No vest se vrlo brzo proširila neslužbenim kanalima - poginuo je Franjo Toljanić, jedan od najpoznatijih krčkih vinara i ugostitelja, otac 12 dece, omiljeni Vrbničanin kojeg su poznavali i poštovali svi na tom ostrvu, a i puno šire.

Nesreća se dogodila na delu puta kod reciklažnog dvorišta u Vrbniku, gde je Toljanić, iz za sada neutvrđenih razloga, pao s motocikla. Nedugo nakon tragičnog događaja, tamo su počeli da se okupljaju brojni meštani. Svi su u šoku i nevjerici, Vrbnik i Krk obavijeni su tugom, porodici Toljanić sve vreme stižu izrazi saučešća i podrške, a od Franja se, na društvenim mrežama, opraštaju brojni prijatelji i poznanici koje je imao u svim domenima, od sporta, kulture, poljoprivrede, vinarstva, ugostiteljstva... Iza Franja ostaje brojna porodica čiji uži krug čine supruga Katarina i 12 dece, od kojih je najstarija kći Kate, a slede je Stjepan, Ljubica, Zlatko, Marija, Franica, blizanci Mihael i Gabrijel, Gašpar, Anđela, Karmen i najmlađa kći Luca koja je rođena 2018. godine. Iza Franje je ostala i fascinantna životna priča koju su obeležili požrtvovan i predan rad, skromnost, odanost porodici, prijateljima i svom rodnom kraju te neprestana potreba za stvaranjem, povezivanjem, pomaganjem... Vest o smrti Franje Toljanića šokirala je i rastužila mnoge.

Istaknuti krčki turistički radnik i jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za turizam Nedo Pinezić kaže kako je Toljanić bio “vinar, ugostitelj, hotelijer, poduzetnik, suprug i otac, muž, glava vredne porodice Toljanić, utemeljitelj Poljoprivredne zadruge Gospoja, sopac, kapar...čovek od retkih”.

- Franjo je bio ponajpre porodičan čovek, njemu je obitelj bila sve. Nikada nije gledao kako da sebi ugodi, nije ga zanimao luksuz, nije imao ni vile ni jahte ni luksuzne automobile - rekao je za Jutarnji.

Kaže da je Franjo bio jedan od ljudi posebnog kova koji ostvaruju svoje vizije i vuku svoje zajednice prema napred, prema boljem, a pritom ne štede sebe.

- On je svojim primerom pokazivao kako povezati poljoprivredu i turizam. Verovao je u snagu porodice, a isto tako, okupljao je kolege, svoje ideje je nesebično delio. Bio je inicijator stvaranja klastera malih porodičnih hotela ostrva Krka i propratnih delatnosti - kaže Pinezić.

Smrt Toljanića potresla je i Renea Bakalovića.

- Doista nije floskula kad se kaže: “ovaj čovek je čista duša”. Franjo je bio upravo takav. To se videlo u svakom njegovom gestu. Ne samo kroz posao nego u običnim svakodnevnim stvarima. Ništa mu nije bilo teško i uvijek je bio spreman pomoći. Nikad nije imao provincijsko razmišljanje, bio je znatiželjan i uvijek težio da napravi više i bolje. Svojevremeno smo zajedno išli u Njujor kad je Hrvatska primana u Veće sigurnosti, a između ostalog se održavala i Nedelja hrvatske kuhinje. Nije hteo samo da pošalje svoja vina, nego ih i lično predstavi. Nikad nije razmišljao samo za svoj boljitak, već kako promovisati Vrbnik, Krk i celu regiju. Ovo je težak trenutak, a još nisam ni u potpunosti ni svestan da smo ostali bez ovog doista iznimnog čovjeka - rekao nam je Rene Bakalović.

Saša Špiranac kaže kako se “radi o krčkom pioniru i doista je jedan od imena koji su stvorili žlahtinu (vrstu vina)”.

- Uz Volarevića i Katunara, Toljanić je najzaslužniji za popularizaciju spomenute sorte. Osim toga, vredno je dodati kako je celoj svojoj karijeri držao kontinuitet i uz stalnu prisutnost na sceni učinio žlahtinu onom što ona jeste danas, a Krk jednom od najvažnijih vinskih destinacija u zemlji - izjavio je Saša Špiranec.

Vrbničanin Franjo Toljanić rođen je 1973., a Katarina je bila njegova srednjoškolska ljubav koju je oženio kada je imao 24, a ona 20 godina. Kako je svojevremeno ispričao u velikom intervjuu za Nedeljni Jutarnji, njegovi su roditelji čitav život bili poljoprivrednici, bavili su se vinogradarstvom i stočarstvom i živeli su od zemlje, prema kojoj je Franjo gajio iznimno poštovanje.

- Nisu nikada bili zaposleni, bili su u ono vrijeme na onaj način privatnici. Prije same vinarije, 1987. godine, otvorili su prvi pansion u kojem smo sestra i ja već tada radili. Ja sam tada imao svega 14 godina. Postepeno smo se širili i razvijali. Restoran i vinariju s našom prvom žlahtinom na tržištu otvorili smo 1995. godine, 1999. smo proširili restoran, izgradili smo novu vinariju na ulazu u Vrbnik. U početku bili smo pokojni otac, majka, dve sestre i ja. U međuvremenu su se one udale, ja sam se oženio i bilo nas je sve više koji smo ušli u tu priču - govorio je o svojim počecima.

Mobilisan u ratu

- Svi smo zajedno, povezani smo kao porodica i kroz posao i to dobro funkcionira. Deca pomažu, svaki vikend kada su slobodni su u polju, u vinariji u sezoni, u kušaonici, u ugostiteljstvu. U rasponu od 9-10 godina do 20. Već od trećeg, četvrtog razreda stavljaju etikete, spremaju boce u kartone. Verovatno neće svi ostati u tome, neki će ići svojim putem, ali zainteresiranih za ovaj posao ima - govorio je za Nedeljni Jutarnji.

Franjo je sa svojim roditeljima radio od osnovne škole, potom nastavio po završetku srednje škole, a jedine pauze imao je po par meseci u tri navrata tokom rata 90-ih, kada je bio mobilisan.

- Recimo, otvorili smo restoran 25. jula 1995. godine, a privremeno smo ga zatvorili već 27. jula, kada sam dobio poziv za Oluju - pričao je. Kao zaljubljenik u svoje rodno mesto, za čiji je razvoj uvek davao sve od sebe, Franjo Toljanić 2000-ih bio je angažovan i u politici. Kao član HSS-a, šest godina bio je načelnik Opštine Vrbnik, potom dve godine zamenik načelnika, kasnije i zastupnik u opštinskom veću. No, iz politike je izašao, a ta mu je epizoda ostavila pomalo gorak okus u ustima. Sada njegovim voljenima ostaje da ga pamte zauvek...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.