HRVATI POPILI VASPITNU OD EU: Ono što rade je KATASTROFA
Ocenjuje i da se u Hrvatskoj i dalje "mogu primetiti autokratske tendencije", Foto: Zorana Jevtić

loša ocena

HRVATI POPILI VASPITNU OD EU: Ono što rade je KATASTROFA

Navodi da je najveći neuspeh Hrvatske "zastrašujuće ćutanje"

Objavljeno: 13.05.2020. 08:26h
  • 1

Hrvatsko predsedanje EU je katastrofa, ocenjuje portal "Juropijan vjuz", koji se bavi praćenjem i analizom tema u vezi sa funkcionisanjem Evropske unije.

Portal zamera Hrvatskoj na "ćutanju pred usponom autoritarizma u Mađarskoj", kao i na nazadovanju demokratskih standarda u zemlji.

Kao jedinu svetlu tačku hrvatskog predsedanja EU navodi deklaraciju usvojenu nakon održavanja virtualnog samita u Zagrebu, u kojoj se potvrđuje namera EU da u budućnosti primi u članstvo države Zapadnog Balkana.

Navodi da je najveći neuspeh Hrvatske "zastrašujuće ćutanje" u vezi sa postupcima mađarskog premijera Viktora Orbana koji je, kako se tvrdi, pandemiju iskoristio za "efikasno ukidanje demokratije u Mađarskoj", prenosi hrvatski Index.

"Juropijan vjuz" prenosi da je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio da je sve to unutarašnje pitanje Mađarske i da se vladavina zakona procenjuje pojedinačno za svaku članicu, kao da ne postoje zajednički evropski standardi.

Ocenjuje i da se u Hrvatskoj i dalje "mogu primetiti autokratske tendencije", ali navodi da su one blaže nego u Mađarskoj.

Kao primer navodi da je javna televizija "pod kontrolom vlade" i da se progone novinari.

Premijeru Andreju Plenkoviću stavlja na teret da je na početku pandemije predlagao razvlašćivanje parlamenta i ocenjuje da Plenković pokazuje "afinitet za autokratsko vladanje".

Portal zamera i Briselu na tome što nije bilo reakcije na Plenkovićeve sporne poteze.

"Juropijan vjuz" navodi da će Nemačka, sledeća predsedavajuća EU, morati da nadoknati sve što je Hrvatska propustila da učini, naročito kada je reč o vladavini prava u EU.

"Nakon katastrofalnog hrvatskog predsedanja, EU je potreban jasniji put kako bi pronašla način da izađe iz krize", zaključuje portal.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media