NA DRUŠTVENIM MREŽAMA KRUŽI UŽASAN SNIMAK DEDE ZARAŽENOG KORONOM! Snimila ga je radnica Staračkog doma!
Na njoj stariji muškarac, i to, kako smo doznali, s brojnim ozbiljnim dijagnozama, leži u krevetu te viče i psuje, Foto: Printscreen

koronavirus

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA KRUŽI UŽASAN SNIMAK DEDE ZARAŽENOG KORONOM! Snimila ga je radnica Staračkog doma!

Snimak započinje muškarčevim uzvikom

Objavljeno:

Iz dva izvora Index je dobio 56 sekundi dug snimak korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu koju je, po svemu sudeći, napravio neko od osoblja. Na njoj stariji muškarac, i to, kako smo doznali, s brojnim ozbiljnim dijagnozama, leži u krevetu te viče i psuje. Snimak kruži i društvenim mrežama, a nastao je u istom Domu koji je nedeljama jedna od glavnih vesti jer je koronavirus zarazio 68 njegovih korisnika. Preminulo ih je 18, ali inspekcije dvaju ministarstava nisu utvrdile propuste.

Snimak započinje muškarčevim uzvikom. Kada ga ženski glas upozori da ne sme vikati, on odgovara da baš hoće. Pa opet pusti glas. Ona mu zapreti policijom i pita ga sme li se tako vikati u njegovom gradu, a on nastavlja vikati uz poruku: "Ko jebe policiju."

Osoba s kojom razgovara snima mu lice te ime i prezime napisano na dnu kreveta. Ne iživljava se nad njim, zapravo razgovaraju prijateljski, čak i kada mu spominje policiju ne radi to preteći niti je on ozbiljno shvata.

Ali gledanjem mučnog snimka može se saznati dosta o njemu. Vidimo kako se zove, čujemo iz kojeg dalmatinskog grada potiče. Snimak je javno dostupan, što nikako ne bi smela biti zbog muškarčevog stanja, a mi je ne objavljujemo iz etičkih razloga. Otkrivanje podataka snimljene osobe nije od javnog interesa, ali jest informacija da iz Doma izlaze ovakve snimke. Na temelju nje može se zaključiti kako je korona tek prvi i trenutno najveći problem u ovoj ustanovi te da neki njeni zaposlenici ne razumeju koncept zaštite privatnosti pacijenata.

Helenu Bandalović, županovu poverenicu za Dom za starije i nemoćne osobe u Splitu, pitali smo zna li kako je snimka nastala i dospela u javnost.

"Obzirom da su na video snimci vidni lični podaci korisnika Doma, skrećemo pažnju svima koji su u posedu iste na obvezu strogog pridržavanja zakona i propisa koji se odnose na zaštitu ličnih podataka, kao i na zaštitu prava pacijenata. Dalje, obaveštavamo da je snimak nastao i distribuiran iz privatnih izvora i kao takav nema nikakve veze s Domom. Sprovodimo unutrašnji nadzor u ustanovi u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se odnose na povredu privatnosti našega korisnika. Napominjemo da se radi o staroj osobi, dementnoj i sa ostalim teškim zdravstvenim stanjima", naglašava Bandalović i izražava nadu da snimak niko dobronameran neće pustiti u medije.

A je li utvrdila ko je autorka snimka?

"Nismo još na osnovu glasa utvrdili, ne možete tek tako i razabrati smene. Taj događaj nije baš najaktuelniji u smislu dana jer se to može razabrati po krevetima, po smeštaju i tako dalje", odgovara Bandalović.

Zna li se kad je snimak nastao?

"E to vam isto tako ne mogu kazati, treba razabrati smene. Znate u čemu je problem? Svi radnici nisu sada na svome radnom mestu. Pola ih je kući, neki od njih su i na bolovanju, čak i iz ove smene, i dok nemate sve ljude na okupu u smislu nekakvog sastanka s užom strukom, sestrama i negovateljicama da dobijete širu sliku, onda zaista to nije moguće sada tek tako utvrditi i bilo koga optužiti", izjavila je Bandalović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.