IVAN ĐIKIĆ TVRDI DA JE NJEGOV TIM OTKRIO SLABU TAČKU KORONAVIRUSA: Imamo LEK koji će dvostruko delovati!
Ivan Đikić, Foto: Printscreen/Youtube

ivan đikić

IVAN ĐIKIĆ TVRDI DA JE NJEGOV TIM OTKRIO SLABU TAČKU KORONAVIRUSA: Imamo LEK koji će dvostruko delovati!

Dodao je da je to otkriće velik korak prema pronalasku leka, jer, kako kaže, ne možemo uspeti u lečenju kovida-19 ako ne znamo ništa o njemu

Objavljeno:

Direktor Instituta za biohemiju (IBC2) u Frankfurtu, hrvatski naučnik Ivan Đikić, sa svojim timom otkrio je potencijalnu slabu tačku novog korona virusa, koja bi omogućila dvostruku terapijsku strategiju - zaustavljanje širenje virusa i jačanja imunuloškog odgovora na virus.

- Takav koncept i tu novu ideju niko nije testirao. Mi smo prvi koji imamo mogući lek koji će dvostruko delovati i na virus i na podsticanje imunološkog odgovora - rekao je Đikić.

Dodao je da je to otkriće velik korak prema pronalasku leka, jer, kako kaže, ne možemo uspeti u lečenju kovida-19 ako ne znamo ništa o njemu.

Dosad su u lečenju teško obolelih pacijenata korišćeni lekovi proizvedeni za lečenje drugih bolesti, ali, ističe Đikić, ne postoji nijedan lek koji je pokazao delotvornost kod kritičkih kliničkih ispitivanja.

- Ovo je sada šansa da prvi put stvorimo nešto što je unikatno i fokusirano na virusni enzim i na temelju toga možemo da stvorimo efikasniji i specifičniji lek za ovu vrstu virusa - istakao je Đikić za Dnevnik Nove TV, a prenosi agencija Hina.

Projekat je nastao od ideje kako pronaći Ahilovu petu, odnosno slabu tačku korona virusa, a ne lek, napomenuo je Đikić. Tokom dva meseca i saradnje s devet laboratorija iz Nemačke i Holandije uspeli su da otkriju tajnu - gde je virus slab.

Za taj poduhvat Đikić je na svom Tviter profilu rekao da je to bilo najbolje iskustvo njegove karijere koje je zahtevalo izuzetan timski napor.

Sledeći korak je da što pre prebace ove osnovne informacije u kvalitetno naučno istraživanje na klinici. Istakao je da su saznali da se u Njujorku već vodi jedan klinički eksperimetn u kojem se pokušava uništiti upravo virusni enzim koji su oni otkrili.

Ako taj lek deluje na njihov enzim, onda su to dva velika otkrića, naglasio je on. U suprotnom, istraživanja se nastavljaju kako bi za šest do 12 meseci mogli da dobiju potpuno nov lek.

- Iako nam možda duže treba, za budućnost će to biti ogromna prednost. Ne samo za ovaj virus, nego i za druge viruse - naglasio je Đikić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.